Bottasu za vrtenje v boksih kazen izgube treh štartnih mest

Avtor prispevka: , objavljeno 25. junija 2021 .

Valtteri Bottas si je prvi dirkaški konec tedna v Avstriji že pošteno otežil, ko se je na drugem prostem treningu zavrtel pri speljevanju z mesta za menjavo gum in skoraj povozil člane McLarnovega moštva.

Finec sicer z dirkalnikom ni trčil nikamor, McLarnovi mehaniki pa so mu celo pomagali, da je lahko zapeljal na stezo. Kljub temu so se pri McLarnu pritožili nad nevarnim dogodkom, FIA pa je pred komisarje poklicala Bottasa in predstavnika moštva Mercedes, Finca pa so naposled kaznovali z izgubo treh štartnih mest, na njegov račun pa so dodali tudi dve kazenski točki.

Bottas je med zaslišanjem razkril, da je poizkusil nov način speljevanja z mesta za menjavo, s katerim naj bi izgubili manj časa. Iz boksa je tako speljal v drugi prestavi, vrtenje zadnjih koles ga je presenetilo in izgubil je oblast nad dirkalnikom. Komisarji so ocenili, da je šlo za nevarno vožnjo.

Vrtenje koles pri speljevanju po postanku naj bi prispevalo k uspešnem “undercut” postanku Red Bulla v Franciji, kjer je Lewis Hamilton izgubil mesto proti Maxu Verstappnu, ki je na dirki kasneje tudi zmagal.

Bottas, ki letos še ni končal višje od tretjega mesta in tako v prvenstvu zaseda peto mesto, je dejal, da za vrtenje ni pričakoval kazni, saj je menil, da je šlo za preprosto vozniško napako. “Prepričan sem, da želijo le razumeti, kaj se je zgodilo,” je povedal pred zaslišanjem komisarjev.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish