Bottasu deževni prvi trening, popoldan na vrhu Sainz

Avtor prispevka: , objavljeno 2. julija 2022 .

Španec Carlos Sainz je na popoldanskem drugem treningu Formule ena za VN Velike Britanije postavil najhitrejši petkov čas, medtem ko je bil na dopoldanskem, ki je potekal na mokri stezi, najhitrejši Finec Valtteri Bottas z Alfo Romeo.

Dež, ki je padal na polovici steze, je precej omejil dogajanje na stezi, ki je bila na drugi polovici sicer suha. Dirkači, ki so se podali na stezo, so vozili na gumah za rahel dež, tako je z njimi Sainz postavil najhitrejši čas 1:42.967.

Lewis Hamilton je proti koncu treninga na stezo zapeljal na gumah za suho stezo in postavil čas 1:42.781, kar je bilo dovolj za drugo mesto, ko je Valtteri Bottas z intermediate gumami postavil čas 1:42.249, ki je ostal nepremagan do konca.

Tretji in četrti čas sta postavila Sainz in Charles Leclerc, peti pa je bil dirkač ekipe Haas, Mick Schumacher. Trening je bil predčasno končan zaradi rdeče zastave, ki je bila izobešena zaradi Lanca Strolla, ki je zletel s steze in obstal v pesku v ovinku Copse.

Popoldan so dirkači na razpolago imeli povsem suho stezo. Max Verstappen je bil tisti, ki je postavil najhitrejši čas, katerega pa je kmalu premagal Leclerc, nato pa s prvim krogom pod minuto in pol, 1:29.962 še Sainz. Leclerc je peljal še pol sekunde hitreje, Sainz pa je bil drugi le 0.081 sekunde za moštvenim kolegom, a več kot štiri desetinke sekunde pred Verstappnom na tretjem mestu.

Svoj trenutek slave je dočakal Lando Norris, ki je z najmehkejšo zmesjo gum pred domačimi gledalci postavil najhitrejši čas 1:29.118. Toda dirkača McLarna je z vrha kmalu potisnil Sainz, ki je v prvem poizkusu naredil majhno napako, v drugem pa je postavil čas 1:28.942, ki je obstal kot najboljši čas petkovih treningov. Na drugo mesto se je tudi tokrat povzpel Hamilton, ki je za Sainzem zaostal za 0.163 sekunde, Norris pa je bil na koncu tretji, še 0.013 sekunde za rojakom v Mercedesu.

Verstappen je uspel zmanjšati zaostanek za dirkačem Ferrarija in je bil na koncu četrti z dobrima dvema desetinkama sekunde slabšim časom kroga, a še vedno pred glavnim tekmecem za naslov prvaka, Leclercom. Monačan je bil peti, skoraj pol sekunde za moštvenim kolegom na prvem mestu in četrt sekunde za Verstappnom.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish