Bottas: Želim se boriti za naslov

Avtor prispevka: , objavljeno 25. februarja 2019 .

Valtteri Bottas meni, da Formuli 1 še “ni dosegel nič” zato je cilj v prihajajoči sezoni boj za naslov.

Finec v F1 nastopa od sezone 2013, ko je postal dirkač moštva Williams s katerim je v štirih sezonah zabeležil devet uvrstitev na oder za zmagovalec ter se uveljavil kot njihov vodilni dirkač, kljub temu, da si je garažo delil tudi z precej izkušenejšim Felipejem Masso.

Nepričakovana upokojitev Nica Rosberga ob koncu sezone 2016 mu je ponudila možnost nastopanja za trenutno najboljše moštvo – Mercedes. Svojo prvo zmago je z novim moštvom zabeležil na četrti dirki v Rusiji, nato pa do konca sezone zbral še dve zmagi. Kljub solidnemu začetku pa se v minulih dveh sezonah ni nikoli uspel resneje vmešati v boj za naslov. V prihajajoči sezoni pa bo zagotovo moral dvigniti nivo igre v želji, da obdrži svoje mesto v moštvu, na vrata namreč že trka Esteban Ocon. Francoz je lani izgubil sedež v Formuli 1 letos pa bo opravljal vlogo Mercedesovega rezervnega dirkača.

Pred sezono je bil Finec s strani novinarjev deležen številnih vprašanj o prihajajoči sezoni in njegovi prihodnosti v moštvu. Na vprašanje ali meni, da mora še kaj dokazati v Formuli 1 je odgovoril:

“Menim, da v Formuli 1 še nisem dosegel nič, pred menoj je še veliko stvari, ki jih želim doseči. Dokazati si želim predvsem sebi. Moštvo se zaveda mojih sposobnosti sedaj pa je predvsem na meni, da skupaj z njimi dosežemo najboljši možen rezultat. Zavedam se namreč česa sem sposoben kadar sem na svojem najvišjem nivoju.”

Kot že rečeno je Bottas dobro začel prejšnjo sezono, v nadaljevanju pa precej popustil in končal na petem mestu skupnega seštevka, na drugi strani pa je Lewis Hamilton osvojil svoj peti naslov. Na koncu je kot prvi dirkač Mercedesa po letu 2012 sezono zaključil brez zmage.

“Minula sezona je bila zame podpovprečna. Zelo sem bil jezen nase, saj po šestih letih nastopanja v Formuli 1 še vedno nisem dosegel svojega cilja. Seveda imam za to še čas, toda počasi se zavedam, da bo priložnosti potrebno izkoristi. Na voljo imam namreč samo eno kariero. Ne želim biti več v situaciji podobni lanski, večkrat sem se že spraševal kaj bi lahko storil bolje.”

“Storil bom vse, da letos dosežem svoje cilje. V tem športu odločajo malenkosti zato se je potrebno osredotočiti na te drobne stvari ter jih izboljšati. Lewisa se že uspel premagati tako na dirki kot na kvalifikacijah, sedaj je potrebno le trdo delati in to početi bolj pogosto.”

Ob tem tudi upa, da bo pozitivne spremembe prinesla tudi njegova nekoliko spremenjena tehnična ekipa. Moštvo je namreč zapustil njegov dosedanji dirkaški inženir Tony Ross, ki se je preselil v Formulo E.

“Spremembe prinašajo nov veter, zagon pred začetkom sezone. Te so lahko včasih zelo dobrodošle. Z novim osebjem smo se spoznali že ob koncu lanske sezone. Pogovarjali smo se o moji sezoni, dosežkih, prednostih in slabostih, o tem kaj bi lahko med samim dirkaškim vikendom spremenili.”

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish