Bottas tudi uradno pri Mercedesu

Avtor prispevka: , objavljeno 18. januarja 2017 .

“Nič več skrivnosti, v letu 2017 bom vozil Srebrno Puščico,” je na svojem Facebook profilu v ponedeljek naznanil Finec Valtteri Bottas.

Zgodilo se je namreč to, o čemer se je že dalj časa ugibalo.

Potem, ko je le nekaj dni po osvojitvi naslova svetovnega prvaka Nemec Nico Rosberg naznanil, da se kljub veljavni pogodbi z Mercedesom poslavlja iz sveta Formule 1, se je porajalo vprašanje, kdo ga bo nadomestil.

Sprva se je veliko govorilo o Fernandu Alonsu, toda glede na to da sta skupaj z Lewisom Hamiltonom že delila garažo pri Mclarnu v sezoni 2007 in se nista najbolje razumela (prav slab odnos s Hamiltonom je bil glavni vzrok, da je Španec že po eni sezoni zapustil Mclaren), je bilo pričakovati da se ta tandem ne bo obnesel.

Veliko se je ugibalo tudi o Pascalu Wehrleinu, Mercedesovemu varovancu, ki je hkrati tudi testni in rezervni dirkač moštva. Toda po odhodu tehničnega direktorja Paddya Lowa, ki naj bi se po obveznem dopustu od delovanja pridružil Williamsu, je postalo jasno, da bo v Mercedes sedel Valtteri Bottas.

Kot kaže so naposled vendarle pretehtale izkušnje in tako je v ponedeljek Bottas tudi uradno postal novi dirkač Mercedesa.
27-letni Finec je z moštvom Srebrnih Puščic podpisal enoletno pogodbo in bo tako imel priložnost, da se v najboljšem dirkalniku letos bori za naslov svetovnega prvaka.

Imel bo priložnost, da postane četrti finski dirkač, ki bi mu uspelo osvojiti naslov. Za finske dirkače sicer velja, da so zelo zadržani, in če Kimi Raikkonen velja za ledenega moža (vzdevek Iceman), Bottas velja za bolj odprtega, zato se ga je prijel vzdevek Niceman.

Njegova dirkaška pot se je začela leta 2005 v kartingu, leta 2010 je postal testni dirkač ekipe Williams. 3 leta kasneje, v sezoni 2013 pa je dobil priložnost v Formuli 1 na dirki. Prvič je nase resneje opozoril, ko je na kvalifikacijah za veliko nagrado Kanade (2013) osvojil tretje mesto.

Svoje prve točke je osvojil na veliki nagradi Amerike v Austinu z osmim mestom. Že v krstni sezoni je bil v skupnem seštevku boljši od takratnega moštvenega kolega Pastorja Maldonada.

V naslednji sezoni (2014), pa je na veliki nagradi Avstrije prvič stopil na zmagovalni oder, bil je tretji. Takrat je zaostal le za dirkačema Mercedesa. Je pa dan prej na kvalifikacijah osvojil drugi štartni položaj, kar je še vedno njegovo najboljše štartno izhodišče.

Le slab mesec kasneje je na veliki nagradi Nemčije osvojil drugo mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev na dirki.

Sezono 2014 je v skupnem seštevku končal na četrtem mestu, za sabo je pustil tudi svetovna prvaka Sebastiana Vettla in Alonsa. Četrto mesto v skupni razvrstitvi je še vedno njegova najboljša uvrstitev, ki pa jo lahko letos popravi. V naslednji dveh sezonah se je uveljavil kot zelo dober in konstanten dirkač.

Sedaj je le še vprašanje ali ima tisto nekaj več, da lahko postane svetovni prvak.