Bottas: Občutek ob prvi zmagi je neverjeten

Avtor prispevka: , objavljeno 30. aprila 2017 .

Valtteri Bottas je po prvi zmagi v prvenstvu formule ena dejal, da ne more verjeti, da mu je uspelo zmagati. 27-letni Finec je v Sočiju odpeljal 81. dirko formule ena v karieri, pobudo pa je prevzel že takoj na štartu, ko se je izstrelil mimo obeh Ferrarijev, ki sta stala v prvi štartni vrsti. Dirkač Mercedesa je skozi vso dirko uspešno držal prednost pred Sebastianom Vettlom, ki se mu je proti koncu dirke približal na manj kot sekundo, a pravega napada mu ni uspelo pripraviti.

Bottas je pred zmago v Sočiju že 11 krat stal na odru za zmagovalce, svojo dirko pa je opisal kot eno najboljših. “Občutek je dober, čeprav še vedno nekoliko neverjeten. Upam, da je to šele prva izmed mnogih zmag. Zagotovo sem odvozil najboljšo dirko v karieri, zato sem zadovoljen in vesel,” je povedal. V drugem delu dirke je Finec napravil večjo napako, ko je zaradi blokiranih koles tudi zapeljal s steze. Ta napaka pa je tudi omogočila Vettlu, da se mu je približal. Kljub temu pa ni čutil večjega pritiska. “Ni bilo preveč hudo, glavno je bilo, da sem čimhitreje obšel za krog zaostale dirkače. S temi dirkalniki izgubljaš podtlak že ko voziš dve ali tri sekunde za drugim dirkalnikom, zato je bilo nekoliko težje prehitevati za krog zaostale, brez da bi izgubljal dragocen čas.

10 ali 15 krogov pred koncem so mi močno blokirala kolesa, zaradi česar sem bil malce počasnejši. Sem pa prosil, da se zmanjša pogovor prek radijske zveze, tako da sem se lahko osredotočil na vožnjo,” je pojasnil Bottas, ki je tako moštvu Mercedes privozil prvo zmago na četrti dirki v srebrnem dirkalniku.

Nekdanji dirkač Williamsa je prepričan, da mu bo zmaga vlila ogromno samozavesti, saj je dobil potrdilo, da je zmožen zmagovati. “Vedno sem vedel, da lahko dosežem dobre rezultate, če bo vse potekalo brez težav in vedno sem verjel v svoje sposobnosti,” je dejal. “Toda lepo je dobiti tudi potrditev, da so dosegljivi tudi najboljši rezultati. Od tu naprej bo lažje. Potreboval sem kar nekaj časa, več kot 80 dirk, toda bilo je vredno,” je povedal, potem ko je pred letošnjo sezono, ko je nadomestil svetovnega prvaka Nica rosberga, štiri sezone vozil za moštvo Williams. “Pozimi sem dobil to čudno priložnost, da se pridružim ekipi in prav oni so mi omogočili zmago, zato bi se jim tudi rad zahvalil,” je še dodal.

Bottas zdaj v točkovanju svetovnega prvenstva zaseda tretje mesto s 23 točkami zaostanka za vodilnim Vettlom, ter 10 za moštvenim tekmecem Hamiltonom.

Foto: Mercedes