Bottas lahko z zmago v Barceloni Hamiltonu prepreči zgodovinski dosežek

F1: Valtteri Bottas lahko Leisu Hamiltonu prepreči presežek Schumacherjevega rekorda zmag
Avtor prispevka: , objavljeno 12. maja 2019 .

Če na današnji dirki v Barceloni zmaga Valtteri Bottas, bo moral Lewis Hamilton na rekord Michaela Schumacherja počakati do naslednje sezone. Schumacher velja za najuspešnejšega F1 dirkača vseh časov, saj je v svoji bogati karieri zmagal na rekordnih 91 dirkah za veliko nagrado, pri tem pa je osvojil tudi rekordnih 7 naslovov svetovnega prvaka.

Hamilton je do zdaj zmagal na 75 dirkah, do konca letošnje sezone pa je z današnjo VN Španije še 17 dirk. Če bi Britanec zmagal na vseh, bi se v Braziliji izenačil s Schumacherjevo rekordno znamko, v Abu Dabiju pa bi jo presegel in se z 92 zmagami zapisal na vrh lestvice najuspešnejših dirkačev v zgodovini.

Bi pa bil s tako uspešnim nadaljevanjem sezone na gotovi poti k svojemu šestemu naslovu svetovnega prvaka, da bi izboljšal tudi ta rekord Schumacherja, pa bi moral po letošnji sezoni osvojiti krono še v dveh sezonah. Torej, če bi bil njegov izkupiček 100%, bi rekord legendarnega Nemca presegel šele v sezoni 2021, ko pa bo Formulo ena doletela obsežna sprememba pravilnika, kakršna je bila tista v 2014, ki je Mercedes in Hamiltona postavila na pot prevlade.

Hamilton pa bi se, če vse preostale letošnje dirke konča na stopničkah, izenačil z še enim Schumacherjevim rekordom – številom uvrstitev na stopničke. Schumacher je šampanjec polival na 155 dirkah, Hamilton pa do zdaj na 138.

Bottas je v soboto na kvalifikacijah osvojil svoj deveti najboljši štartni položaj. Z njim se je povzpel na 34. mesto najuspešnejših dirkačev na kvalifikacijah. Finec ima en “pole position” več od Jensona Buttona, Johna Surteesa ter Riccarda Patreseja, za enega pa zaostaja za Jochenom Rindtom.