Bottas in Ferrari vs. Mercedes

Avtor prispevka: , objavljeno 12. januarja 2015 .

Daniel Ricciardo se, potem ko je navdušil v sezoni 2014, šteje za “moža leta”, poleg njega pa se posebna pohvala tiče tudi Valtterija Bottasa, ki je bil redno najboljši od ostalih, tj. če ne upoštevamo Mercedesovih dirkačev – Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga. Prva zmaga se mu je sicer izmikala, a malo je takih, ki menijo, da Finec ni bodoči prvak Formule 1 t. i. talent v čakanju.

Navdušil je že v sezoni 2012, ko je pri Williamsu dobival možnost na petkovih prostih treningih in redno premagoval drugega dirkača v moštvu – Pastorja Maldonada. To je k Williamsu pripeljalo številne nove finske sponzorje in postalo je jasno, da se bo takratni izvršni direktor Toto Wolff zavzel, da Bottas napreduje do rednega sedeža v prihodnji sezoni.

Sezona 2013 z Williamsom
Glede na porazno sezono za moštvo je Bottas iz dane situacije izvlekel največ. Od petih osvojenih točk je bil zaslužen za štiri, s čimer je naredil dovolj, da si ohrani svoje mesto. Potem je prišlo leto 2014 z avtomobilom, ki se je bil sposoben pojavljati v ospredju. Na dirkaški razvrstitvi se je konec leta znašel na četrtem mestu, k čemur je pripomoglo šest osvojenih stopničk, poleg tega se je osemkrat kvalificiral med najboljše tri, in tako premagal štiri svetovne prvake.

Bottas in Ferrari
Tekom sezone je postajal vse bolj samozavesten, izboljšal se je v kvalifikacijah in k svojemu ugledu dodal misel, da je eden izmed dirkačev mlajše generacije, na katerega bo v prihodnosti potrebno računati. Proti koncu leta je postal vroč material za govorice, ki so ga začele povezovati s Ferrarijem, kamor naj bi odšel v sezoni 2016. Ta situacija nam je znana že iz preteklosti: mlad dirkač z močnimi predstavami postane del Williamsovega moštva in navduši z nekaj nastopi. Govorice ga takoj povežejo s Ferrarijem, a do dejanskega prestopa nikoli ne pride, kot je bil primer pri Nicu Hulkenbergu. Kljub vsemu pa ima Botttas prednost pred nemških dirkačem v svojem managerju.

Zainteresiran je tudi Mercedes
Povezava z Wolffom, ki je izvršni direktor Mercedesa, bi lahko igrala ključno vlogo ob tvorbi nove zasedbe svetovnih prvakov. Se pa ob tem pojavi problem, da se za mesto pri srebrnih puščicah zanima preveč dirkačev: od trenutnih dveh Hamiltona in Rosberga, do Fernanda Alonsa in ostalih, ki jim poteče pogodba konec leta 2015, ko se izteče tudi Hamiltonova.
Alonso si je na preži za več naslovov želel v pogodbi z McLarnom zagotoviti neke vrste člen o možnosti odhoda v primeri slabše uspešnosti, Bottas pa bi lahko nadomestil Hamiltonovo ali Rosbergovo vlogo pri Mercedesu, če ekipa ne bi dolgoročno uspela ohraniti iste zasedbe.

Če bi se Mercedes znašel v preobilici možnosti, bi bila to dobra priložnost za Ferrari, da situacijo obrne v svojo korist. Včasih se psihološka zmaga pokaže kot odločilna. Predhodni pogovori med Bottasom in ekipo iz Maranella naj bi se že začeli in Finec je izrazil interes, da vozi za tako legendarno moštvo, če se pojavi možnost za to.