Bodo novi dirkalniki letos nekaj sekund počasnejši?

Avtor prispevka: , objavljeno 16. januarja 2019 .

Tehnični direktor moštva Racing Point, nekdanje Force Indie, Andy Green pravi, da njihove simulacije kažejo, da so z novim aerodinamičnim paketom v primerjavi z lani izgubili kar nekaj sekund. Dirkalniki formule ena bodo letos doživeli spremembe na področju aerodinamike. Prednja krilca bodo poenostavljena, spremenjeni pa bodo tudi drugi deli dirkalnika, ki proizvajajo podtlak.

“Veliko smo izgubili,” je dejal Green. “Pred nekaj meseci, ko smo v vetrovniku opravili prve simulacije, smo govorili o nekaj sekundah slabših časih krogov, povrhu tega pa je bil dirkalnik zelo slabo uravnotežen. To je bil najslabši možen scenarij in upam, da spremembe vsaj prinesejo nekaj pozitivnega in to je bolj izenačeno dirkanje. Vsa moštva poskušamo nadoknaditi izgubljeno s temi novimi pravili. Izgube so velike, tako da je dirkalnik zelo blizu tega, da bi bil popolnoma drugačen.”

Po drugi plati pa je Helmut Marko, svetovalec moštva Red Bull dejal, da njihove simulacije kažejo prav nasprotno – nikakršne izgube, zato se poraja vprašanje, ali bodo nova pravila zares prinesla željene rezultate in izenačila dirkalnike, ali pa bodo razlike med najboljšimi in ostalimi postale še večje.

Dirkači naj bi z letošnjimi dirkalniki lažje sledili eden drugemu, toda Green dvomi, da bo temu res tako. “Mislim da bomo le te težko videli, kakšno razliko pri vožnji za drugim dirkalnikom. Upam, da se motim in da bo vse to delo prineslo pozitivne rezultate. Toda naše analize so pokazale, da so razlike relativno majhne,” je še dodal.

Foto: autosport.com

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish