Bodo novi dirkalniki hitrejši od lanskih ?

Avtor prispevka: , objavljeno 23. februarja 2019 .

Tehnične vodje moštev predvidevajo, da bodo letošnji dirkalniki še hitrejši od lanskih, kljub temu, da je še nedolgo nazaj veljalo prepričanje, da zaradi novih pravil temu ne bo tako.

Pred letošnjo sezono je prišlo do številnih sprememb pravilnika na področju aerodinamike, ki naj bi olajšala sledenje dirkalniku pred seboj in s tem tudi sama prehitevanja. Po izračunih moštev naj bi imelo to za posledico do dve sekunde na krog počasnejše dirkalnike. Vodja Ferrarijevega moštva Mattia Binotto je na predstavitvi njihovega dirkalnika v začetku meseca to potdil z besedami:

“Po preizkusu dirkalnika v vetrovniku so izračuni pokazali, da je dirkalnik 1,5 sekunde počasnejši od lanskega.”

Po prvem letošnjem testnem tednu v Barceloni pa je očitno, da temu vendarle ne bo tako. Časi krogov so povsem primerljivi s tistimi iz enakega obdobja lanskega leta. V četrtek se je Nico Hulkenberg s časom 1:17.393 povsem približal najhitrejšemu času lanskih testiranj Sebastiana Vettela. Nemec je v drugem tednu, ko moštva običajno nekoliko dvignejo nivo igre postavil čas 1:17.182.

Razlika postane še večja, če primerjamo vsak teden posebej. Ob koncu prvega tedna leta 2018 je bil najboljši čas Lewisa Hamiltona 1:19.333. Seveda pa je pri tem potrebno upoštevati dejstvo, da je vreme letos veliko bolj naklonjeno dirkačem in moštvom kot je bilo to v lanskem primeru prvega tedna.

Renaultov tehnični direktor Nick Chester je prepričan, da so letošnji dirkalniki hitrejši od lanskih, kar bo vidno tudi prihodnji testni teden, ko se bodo moštva nekoliko bolj osredotočala na postavitev hitrega časa.

“Ob koncu tedna bodo dirkalniki precej hitrejši kot so bili v enakem obdobju lani, hitrejši celo od tistih ob koncu minule sezone. Razlika bo vidna tudi ob koncu prihajajoče sezone.”

Z njim se strinja tudi namestnik tehničnega vodje moštva Toro Rosso Jody Eggington, ki je pohvalil delo inženirjev moštev Formule 1, ki so pesimistične napovedi s svojim znanjem povsem spremenili, kar je še en dokaz, da se njihovega dela nikoli ne sme podcenjevati.

“Inženirji moštev Formule 1 fantastično premagujejo izzive. Vsi govorijo le o časih krogov in razlika v primerjavi z lansko sezono. Prvi preizkusi novih dirkalnikov v vetrovniku so bili zahtevna za vsa moštva. Veliko je bilo novih stvari s katerimi so imeli inžemirji veliko dela, ti pa so še enkrat več dokazali svoje znanje in pomembnost.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish