Bodo moštva kmalu lahko izbirala katere koli zmesi gum?

Avtor prispevka: , objavljeno 12. oktobra 2018 .

Pri Pirelliju menijo, da bi z majhno spremembo pravil lahko dosegli, da bi moštva za dirke izbirala katerekoli zmesi gum, s čimer bi začinili dogajanje tako na kvalifikacijah, kot tudi na dirkah. Pirelli je za letošnjo sezono pripravil šest različnih zmesi pnevmatik, moštvom pa za posamezno dirko ponudi tri. Šef moštva Racing Point Force India, Otmar Szafnauer pa je skupaj s še nekaterimi predlagal, da bi omogočili večji razpon strategij s tem da bi omogočili poljubno izbiro izmed vseh šestih zmesi.

“Morali bi nam omogočiti prosto izbiro gum,” je povedal. “Še vedno sem prepričan, da je to dobra zamisel, boljša od te, ki jo imamo zdaj, ko je izbira omejena. Če želijo videti različne strategije, naj omogočijo prosto izbiro. Izberi kateri koli dve trdoti gum, namesto da ti določijo razpon iz katerega lahko izbiraš. Zakaj ne bi izbire v celoti prepustili ekipam? Nekdo bi si za neko dirko želel na kvalifikacijah poseči zelo visoko, sploh če bi šlo za dirko, kjer je težko prehitevati, tako bi izbral zelo mehke gume.

Dvomim, da bi vsi izbrali enake zmesi, saj bi izbiro prilagodili svojim dirkalnikom, med katerimi so velike razlike, vsak bi se odločil po svoje.”

Športni šef Pirellija, Mario Isola je dejal, da bi zamisel izvedljiva, seveda pod pogojem, da se spremeni pravilo, ki narekuje, da morajo dirkači, ki se uvrstijo v zadnji del kvalifikacij, dirko začeti na gumah, ki jih uporabijo pri doseganju najhitrejšega kroga v drugem delu. Dejal je, da svobodna izbira ni nova zamisel. “Nekatere ekipe so izvedle simulacije, ki so pokazale, da bi ob svobodni izbiri najboljša moštva imela še večjo prednost, saj bi morale ostale ekipe na kvalifikacijah tvegati več z bolj agresivnimi taktikami, potem pa bi morali dirko začeti na teh gumah.

Zato mislim, da je zamisel izvedljiva, če seveda spremenimo pravila, da dirkačem ne bo treba dirke začeti na gumah iz drugega dela kvalifikacij,” je dodal Isola.

Foto: crash.net

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish