Bodo moštva F1 izbrala nove Pirellijeve gume?

Avtor prispevka: , objavljeno 5. decembra 2019 .

Pirelli je ekipam Formule 1 postavil rok, do katerega se morajo odločiti, katere gume želijo uporabljati v novi sezoni. Pnevmatike italijanskega gumarja so bile tudi letos na udaru kritik, zato so za prihodnjo sezono priu Pirelliju pripravili nove. Potem ko so se moštva lani na nekaterih dirkališčih soočala s prekormerno obrabo in mehurjenjem gum, je Pirelli za letošnjo sezono pripravil pnevmatike s tanjšo tekalno plastjo.

To naj bi po mnenju številnih predvsem ustrezalo moštvu Mercedes, katero je lani imelo največ težav s pregrevanjem na svojem dirkalniku z največjo aerodinamično obremenitvijo, letos pa so teh težav imeli precej manj, medtem pa so se druga moštva znašla v zagati, saj gum niso uspeli segreti na delovno temperaturo.

Nove pnevmatike za sezono 2020 naj bi sicer nudile nekaj manj oprijema, toda razpon optimalne delovne temperature naj bi bil večji. Moštva so prototipe teh gum preizkusila v Austinu in ta teden v Abu Dabiju, toda nektaeri dirkači trdijo, da niso boljše od letošnjih.

“Nekateri so opazili izboljšave, drugi ne,” je pojasnil Mario Isola, šef Pirellijevega oddelka za F1. “Nove gume so okrog ene sekunde počasnejše, toda naš cilj ni bila hitrejša guma. Naš cilj je bil, da razširimo razpon delovanja in tako zmanjšamo možnost pregrevanja in drobljenja.” To pa naj bi po besedah Isole Pirelliju tudi uspelo, ne glede na pritožbe dirkačev. “Dirkači vedno želijo več oprijema. Šele takrat bi rekli, da je guma boljša. Toda te gume so načrtovane, da so boljše za dirko in ne za kvalifikacije.”

Zdaj ko so ekipe preizkusile predlagane gume, bodo 9. decembra morale glasovati za gume, katere želijo uporabiti v prihodnji sezoni. “Različne zmesi morajo biti pripravljene do določenega trenutka pred prvo dirko in to je deveti december. Če bo sedem od desetih moštev želelo še naprej uporabljati letošnje gume, potem jim bomo pripeljali te. Toda s to potezo bi bil ves razvoj gum za 2020 zaman,” je še pojasnil Isola.

Moštva so letos že glasovala o morebitni vrnitvi na lanskoletne gume, z debelejšo tekalno plastjo. To bi se zgodilo, če bi se za gume letnika 2018 odločili pri sedmih ekipah. Toda na glasovanju je stare gume podprlo pet moštev, Red Bull, Toro Rosso, Alfa Romeo, Ferrari in Haas, pet moštev pa je bilo proti.

0 0 glasovi
Oceni komentar