Bo Vinales obžaloval prestop k Yamahi?

Avtor prispevka: , objavljeno 7. septembra 2016 .

Po zmagi v Silverstonu bi Maverick Vinales kmalu lahko obžaloval, da se prihodnjo sezono seli k Yamahi. Moštvo Yamahe je sezono začelo z motorjem, ki je bil najboljši na večini dirkališč. Po dirki v Veliki Britaniji pa je prvi dirkač moštva, Valentino Rossi dejal, da se mu zdi, da so tekmeci pri Hondi, Ducatiju pa tudi Suzukiju na stezo že postavili boljše motorje, kar je podprlo tudi dejstvo, da sta z moštvenim kolegom Jorgejem Lorenzom na suhi stezi imeli nemalo težav držati korak z vodilnimi dirkači.

Prav nasprotni signali pa prihajajo iz tabora Suzukija. Po svoji prvi zmagi v razredu MotoGP je Vinales dejal, da so v njegovem moštvu uspeli najti nekaj rešitev za težave s prekomerno obrabo zadnje gume, zaradi katerih na prejšnjih dirkah niso bili konkurenčni.

Dejstvo, da se forma Suzukija očitno divga, medtem ko le ta pri Yamahi pada, je za mladega Španca, pred novo sezono zaskrbljujoče. Takšnega mnenja je Kevin Schwantz, prvk 500 kubičnega razreda iz leta 1993, ki je v svoji karieri dosegel 25 zmag, vse na Suzukijevih motociklih.

“Zanimivo bo videti, kako jim bo šlo od tu naprej,” je dejal Schwantz. “Dirkališče v Silverstonu je dolgo in hitro in to je zadnje dirkališče, kjer bi pričakoval zmago Suzukija. Do zdaj jim je vedno manjkalo tisto nekaj na koncu ravnine. Lani so na Sachsenringu upali, da jim bo steza ustrezala, pa so bili grozno slabi. Zdaj pa so naredili korak naprej na stezi, na kateri tega ne bi pričakovla nihče. Rossi je po dirki dejal, da je Yamahi v Silverstonu manjkalo oprijema. Poraja se vprašanje, ali izgubljajo svojo prednost? Mogoče. Honda je imela dober oprijem, s čimer so izničili prednost Yamahe v moči pogonskega agregata. Vprašanje pa je, ali je šlo pri zmagi Vinalesa za kombinacijo vseh teh dejavnikov. Odgovor na to bomo dobili v nadaljevanju sezone, ko bodo dirkači vozili na različnih stezah.

Zanimivo pa je, da se vsa ta vprašanja ta trenutek vrtijo tudi v Vinalesovi glavi. Če bi bil v njegovi koži, ali je to začetek enega izmed tistih sedemletnih ciklov, v katerem se Suzuki izboljšuje, on pa jih zapušča in se seli k Yamahi, kjer je Rossi prva violina,” je še dodal Schwantz.

Foto: Suzuki