Bo novi način kvalifikacij že v Melbournu?

Avtor prispevka: , objavljeno 3. marca 2016 .

Kljub temu, da se je napovedovalo, da se bo novi sistem kvalifikacij, zaradi tehničnih težav pri programu, začel izvajati šele v Španiji je očitno prišlo do sprememb. Po poročanju časopisa »Auto motor und sport« bi se naj le-ta vseeno začel delno uporabljati že na prvi dirki v Avstraliji.

V torek so o tem, v okviru uradnih testiranj v Barceloni, govorili predstavniki FIA in ekip Formule 1.

Glede na govorice gre za nekakšno kompromisno rešitev.  Prva dva dela kvalifikacij naj bi potekala po novem modelu, torej z izločitvijo najpočasnejših. V tretjem krogu, ki naj bi trajal dvanajst minut, pa bi med seboj tekmovalo najhitrejših osem dirkačev. Kakor koli že, predlog potrebuje še dokončno potrditev s strani predstavnikov FIA, ki bi jo naj sporočili v petek.

Uveljavitev novega sistema kvalifikacij je tako v bistvu ena velika zmeda. Bernie Ecclestone je najprej zagotavljal, da je nemogoče, da se novi sistem z novim programom uveljavi že na prvi dirki. Kot možni prvi datum je omenjal dirko v Španiji v maju. Ravno tako Ecclestone dvomi v novi format in njegov smisel. Tudi razni  znani komentatorji Formule 1 so se pridružili njegovemu mnenju.