Bo Michelin premagal Pirelli?

Avtor prispevka: , objavljeno 10. septembra 2015 .

Zaradi nedavnih težav z gumami, ki jih ekipam formule ena dobavlja Pirelli, naj bi francoski gumar Michelin pridobil novo priložnost, da postane uradni gumar od sezone 2017 naprej, čeprav je Bernie Ecclestone še v Monzi dejal, da se bolj nagiba k temu, da pogodbo o dobavi obdrži Pirelli.

Po počenih pnevmatikah na dirkalnikih Nica Rosberga in Sebastiana Vettla v Belgiji naj bi FIA ponovno ocenila primernost Pirellijevih pnevmatik, še posebej potem, ko je Lewis Hamilton v Monzi trepetal za svojo zmago, ki jo je dosegel z gumami, ki s strani ekipe niso bile pripravljene v okvirjih, ki jih je začrtal Pirelli.

O tem, kateri proizvajalec bo ekipam od sezone 2017 naprej dobavljal gume za dirke, bo odločal Ecclestone, toda v primeru, da FIA njegove odločitve ne bo podprla zaradi tehničnih ali varnostnih pomanjkljivosti pnevmatik italijanskega proizvajalca, le tega Ecclestone ne bi mogel podpreti in pogodbo o dobavi bi padla v roke Michelina.

Po navedbi nekaterih virov, naj bi FIA izgubljala potrpljenje s Pirellijem, predsednik zveze, Francoz Jean Todt, pa podpira francoskega gumarja. Zapleta pa se pri Michelinovi želji, da se uvede nizkostenske pnevmatike, čemur pa niso naklonjene ekipe, saj naj bi takšne gume zdržale nižje hitrosti v ovinkih, obenem pa bi morale na svojih dirkalnikih prilagoditi zavorne sisteme in vpetja koles. Rešitev se tako morda skriva prav v napovedani večji spremembi tehničnega paketa v sezoni 2017, ki vključuje širše pnevmatike, katerim se bodo morala moštva tako ali tako prilagoditi.

Pri Michelinu, kjer moštvom nudijo precej robustnejše gume, trdijo, da nizkoprofilne gume niso nič počasnejše od trenutnih. Francozi na mizo postavljajo pnevmatike, kjer mehka zmes zdrži polovico dirke, trša izmed dveh na voljo pa naj bi omogočala odpeljati tri četrtine dirke, s čimer bi na vsaki dirki videli le en postanek, ki je zaradi pravil o uporabi obeh zmesi, obvezen.

Napiši komentar

Prosimo Vpišitee za komentiranje
  Naroči se  
Pošlji obvestilo