Bo Mercedes obdržal prednost v 2015?

Avtor prispevka: , objavljeno 2. decembra 2014 .

Kot kaže bo moštvo Mercedes, skupaj z ekipami, ki uporabljajo njihove motorje, obdržalo prednost tudi v prihodnji sezoni, saj konkurenčnima izdelovalcema motorjev, Ferrariju in Renaultu, zmanjkuje časa za nadgradnjo svojih pogonskih agregatov.

Renault in Ferrari sta si dalj časa prizadevala, da bi pred sezono 2015 FIA dovolila večje popravke motorjev, toda s tem bi se moral strinjati tudi nemški Mercedes, kar pa se ni zgodilo. Šef motornega oddelka Mercedesa, Andy Cowell je dejal, da tekmeca nimata pravih razlogov za pritoževanje nad pravili.

“Situacija je jasna,” je dejal. “Motor lahko razvijaš celo sezono, potem pa z nadgrajeno različico nastopiš v prihodnji sezoni. Naši tekmeci imajo precej dolg seznam priložnosti, ki jih lahko izkoristijo za razvoj in velik napredek,” je še dodal. Toda nemški Auto Motor und Sport poroča, da Renaultu in Ferrariju zmanjkuje časa za pripravo večjih izboljšav motorjev pred sezono 2015. Ne eden, ne drugi naj ne bi niti približno izkoristila vseh možnosti, ki so dovoljene za razvoj, pred koncem februarja, ko je potrebno homologirati različico motorja za aktualno sezono.

“Zakaj niso začeli že v Melbournu, ko so vedeli, da so močno v zaostanku,” je dejal Niki Lauda.

Renault naj bi kljub pomoči strokovnjaka za motorje, Maria Illiena, svoje motorje izboljšal le malenkostno. “Pričakujemo majhno izboljšanje,” je pojasnil Christian Horner, šef Renaultovega “tovarniškega” moštva Red Bull. “Vemo, da ne moremo ujeti Mercedesa, toda radi bi bili bližje.”

Največja težava naj bi bila, da Renaultu njihovega motorja še ni uspelo postaviti tako, kot je postavljen Mercedesov in kot naj bi bilo najučinkoviteje. Pri Ferrariju naj bi s tem imeli več sreče, saj nemški mediji trdijo, da naj bi ekipa iz Maranella prihodnjo sezono nastopala s podobno konfiguracijo motorja, kot Mercedes.

Foto: Renault