Bo Marquez v 2021 naredil to, kar bi moral letos?

Avtor prispevka: , objavljeno 5. decembra 2020 .

Marc Marquez je včeraj opravil tretjo operacijo desne nadlahti, kamor so mu poleg nove titanske ploščice presadili tudi delček kosti, s čimer naj bi se poškodovana kost v roki povsem zacelila. Okrevanje naj bi po prvih podatkih trajalo vsaj šest mesecev, to pa pomeni, da bo osemkratni svetovni prvak izpustil zimska testiranja in približno prvih šest dirk.

V normalnih okoliščinah bi to pomenilo, da bo njegovega boja za deveti naslov prvaka v 2021 praktično že konec, toda letošnja sezona je pokazala, da bi si Španec vendarle lahko vzel dovolj časa, da se poškodba povsem zaceli, sam pa se vrne popolnoma pripravljen in se vmeša v boj za končno zmago.

Casey Stoner je nedavno dejal, da bi si moral Marquez po prvotni poškodbi 19. julija v Jerezu enostavno vzeti dovolj časa, da bi se zlomljena kost zacelila, saj bi kljub izpuščenim nekaj dirkam na koncu zlahka postal prvak. V izenačeni in nepredvidljivi sezoni, ki je postregla z rekordnim številom različnih zmagovalcev, so bila nihanja dirkačev zelo velika, naposled pa je svetovni prvak postal Joan Mir, ki je bil najbolj konstanten, v sezoni pa je zabeležil le eno zmago in osem drugih uvrstitev med najboljših pet.

Marquez se je letos na najtežji možen način naučil, da ni spametno hiteti z vrnitvijo na motocikel, kamor je po usodni dirki v Jerezu sedel le 5 dni kasneje in preobremenil ploščico v roki. To je povzročilo zlom ploščice in poškodbo kosti okrog zloma, potrebna pa je bila še ena operacija. Dve operaciji in poškodbe na mestu, kjer je bila z vijaki pričvrščena ploščica, so botrovale temu, da se kost ni celila, kljub šok terapijam. Kljub temu pa je situacija nekoliko boljša, kot je kazalo sprva, saj strokovnjaki ocenjujejo, da bo moral Marquez počivati naslednje tri mesece, za tem pa bo kost, če ne bo zapletov, zaceljena. Potrebna bo še dva do tri mesečna fizioterapije roke, zatem pa bo Španski zvezdnik 100% okreval, a teoretično bi se Marquez med tem časom že lahko tudi usedel na motocikel.

To pomeni, da se bi na dirke MotoGP vrnil na tretji ali četrti dirki sezone, konec aprila oziroma v začetku meseca maja. Seveda pa bo, če bo sezona 2021 potekala tako kot letošnja, s svojo vrnitvijo lahko počakal dlje in si brez tveganj povrnil moči. Sezona naj bi tako ali tako obsegala dvajset dirk, tako da bo imel Marc, če se odloči “odsedeti” vseh predvidenih 6 mesecev, po vrnitvi na voljo še 14 dirk, da ujame in prehiti tekmece vboju za naslov svetovnega prvaka.

“Nikoli me ni skrbelo, če se bom lahko vrnil in če bom tak, kot prej. Počakal bom, da bom 100% pripravljen in cel. Ko se vrnem, želim biti in bom tak, kot sem bil,” je povedal pred četrtkovo operacijo.

Kakor koli že, Marqueza v zadnjih letih odlikuje predvsem značilnost, da poišče meje, kar ponavadi pomeni padec na prostih treningih, nato pa se iz vsake takšne izkušnje nečesa nauči. Tako je naprimer v sezoni 2018 padel kar 23 krat, sezono prej 27 krat, a je na koncu vseeno postal prvak, sledila pa je dominantna sezona 2019, v kateri je zabeležil “le” 14 padcev, a je odstopil zgolj na eni dirki, na preostalih osemnajstih pa je nanizal 12 zmag in 6 drugih mest, drugo mesto pa je bila tudi njegova najslabša uvrstitev sezone. Zato pravi, da bo moral biti ob vrnitvi v popolni formi.

“Ko se vrnem mora moje telo biti pripravljeno na tveganje, saj je to v moji krvi. To me je pripeljalo do vseh uspehov, pa tudi do napak, katere sem naredil, vendar na koncu koncev se izplača,” pravi Španec.

Mnogi dvomijo, da bo Marquez, ko se vrne, spet tisti stari. Če bo z njim fizično vse vredu, je vprašljiva psihična plat, toda Marc Marquez je v preteklih sezonah dokazal, da se po vsakem padcu pobere in postane močnejši, pametnejši, boljši. Bo tako tudi v 2021?

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish