Bo kaznovan tudi Hamilton?

Avtor prispevka: , objavljeno 3. julija 2017 .

Minil je en teden od dirke za VN Azerbajdžana, kjer je Sebastian Vettel v navalu jeze trčil v Lewisa Hamiltona in bil za to kaznovan z deset sekundnim kazenskim postankom v boksih. Nemec je kljub odsluženi kazni dirko končal pred Hamiltonom in tako še povečal prednost v točkovanju svetovnega prvenstva. Britanec je na dirki moral za dodaten postanek, saj se je na njegovem dirkalniku razrahljal naslon za glavo.

Izzid dirke je razgrel strasi med navijači, FIA pa je pod pritiskom Hamiltona in javnosti očitno popustila in bo danes še enkrat pregledala okoliščine incidenta. Nekateri ugibajo, da bo Vettel poleg že odslužene kazni na dirki in treh kazenskih točk dobil še naknadno kazen, spet drugi menijo, da bi lahko bil kaznovan tudi Hamilton, ki naj bi trčenje izzval s tem, ko na izhodu iz zavoja ni pospešil, s čimer naj bi prekršil del pravil, ki narekujejo, da dirkač v nobenem času ne sme voziti “nevarno ali nepredvidljivo”.

Dirkač Mercedesa se je kazni v Bakuju izognil, saj so ga komisarji oprostili kakršne koli krivde, toda v primeru, da so pri Ferrariju ali pri mednarodni avtomobilistični zvezi FIA uspeli pridobiti dokaze, ki bi bremenili tudi Britanca, bi tega lahko kazen doletela danes.

Da si kazen zasluži, meni tudi večina naših bralcev, ki je sodelovala v naši anketi. Kar 52% sodelujočih meni, da je Vettel svojo kazen že odslužil, a da bi moral biti kaznovan tudi Hamilton.

14 odstotkov vas meni, da je bila Vettlova kazen prestroga, 16 odstotkov anketirancev pa bi štirikratnemu svetovnemu prvaku prisolila še dodatno kazen.

Kaj se bo zgodilo danes, lahko le ugibamo, saj so informacije iz FIE zelo skope, najverjetneje pa lahko pričakujemo, da danes ne bo izrečene nobene dodatne kazni, ne Vettlu, ki ravno danes praznuje 30. rojstni dan in ne Hamiltonu, spet drugi menijo, da bi lahko dirkač Ferrarija moral ozpustiti dirko za VN Avstrije, ki bo ta konec tedna.

Le upamo pa lahko, da bo incident kmalu pozabljen in da se bo sezona s tesnimi obračuni za zmago nadaljevala v športnem duhu.

Foto: Ferrari