Bo Honda ponovila sezono 2009?

Avtor prispevka: , objavljeno 23. decembra 2013 .

Obstoječi proizvajalci motorjev v formuli ena (Ferrari, Mercedes, Renault), se bojijo, da bo imela Honda v sezoni 2014 konkretno prednost pred njimi, saj na Japonce zamrznitev razvoja motorjev ne bo veljala vse do sezone 2015, ko bodo uradno vstopili v formulo ena.

Pri Hondi so dejali, da jih skrbi, saj naj bi padli v zaostanek za ostalimi proizvajalci, ki bodo vso sezono 2014 na stezi nabirali izkušnje z novimi 1.6 litrskimi turbo motorji.

Toda trije trenutni proizvajalci bodo svoje motorje morali homologirati do 28. februarja, odtlej pa motorja zaradi zamrznitve razvoja motorjev ne bodo več smeli spreminjati, razen če bo šlo za spremembe s katero naj bi poskrbeli za večjo zanesljivost.

Proizvajalce zato skrbi, da bi Honda, ki bo prisotna na vseh tehničnih sestankih prihajajoče sezone in bi tako lahko pridobila veliko prednost na podlagi spoznanj tekmovalcev v sezoni 2014. Poleg tega pa svoje motorje do vstopa v formulo ena leta 2015, lahko razvija brez omejitev.

Vse skupaj močno smrdi po sezoni 2009 in “čarobnem” moštvu Brawn GP (ki je nastalo prav iz propadlega Hondinega moštva), ki je v podobni situaciji svoja dirkalnika pred sezono lahko razvijalo brez vsakršnih omejitev (z izjemo tehničnih in finančnih omejitev), katerih so se morale držati ostale ekipe ter zlahka pobralo oba naslova.

“Na dolgo smo se pogovarjali z drugimi proizvajalci, a rešitve nismo našli,” je stanje komentiral šef moštva Ferrari, Stefano Domenicali. “Honde ne moremo prisiliti, da zamrzne svoje motorje, saj še ni uradno registrirana kot del formule ena, s tem pa bi od vstopa v karavano odvrnili tudi ostale proizvajalce. Zavedamo se, da bi Japonci lahko uživali veliko prednost, saj bodo svoje motorje lahko prilagajali vsem težavam, s katerimi se bomo med sezono soočali mi, a glede tega ne moremo storiti prav ničesar.”

Foto: Honda