Bo Formula 1 zapustila Silverstone ?

Avtor prispevka: , objavljeno 8. novembra 2018 .

Komercialni direktor Formule 1 Sean Bratches je namignil, da bi lahko Formula 1 v Angliji namesto na legendarnem dirkališču v Silverstonu potekala tudi drugje na otoku. V tej povezavi se kot menjava trenutno najbolj omenja ulična dirka v Londonu. Dirkališču trenutna pogodba poteče naslednje leto, ob tem pa še ni prišlo do napredka pri pogajanjih glede nove. Trenutni lastniki Formule 1 Liberty Media so večkrat poudarili, da želijo ohraniti zgodovinsko pomembne dirke kot je dirka v Angliji poleg tega pa želijo ponuditi dirke na novih prizoriščih, kot nedavna pogodba za dirko v Vietnamu. Vse bližje pa je tudi dirka v Miamiju.

V intervijuju pred dirko v Braziliji je Bratches na vprašanje ali se lahko zgodi, da bo katero izmed dirkališč z bogato zgodovino, kot sta Silverstone ali Monza zamenjale ulične steze odgovoril:

“Šport je star 68 let in njegova značilnost je dinamičnost. Dirka v Silverstonu je bila prva dirka v zgodovini, toda v vseh teh letih nismo vedno nastopali tu. Dirka v Angliji je bila tudi na drugih prizoriščih – Brands Hatch, Doningtonu. V tem športu nobena stvar ni večna.”

“Določena prizorišča zelo cenimo in se zato trudimo, da zadržimo dirke tam, vendar na koncu koncev smo podjetje in to je naš posel. Smo javno podjetje in prizadevamo si zagotoviti najboljše stvari za navijače ob tem pa imeti uspešen posel.”

Dirka v Angliji je bila kljub temu, da ni vedno na istem prizorišču na sporedu vsako sezono od začetka prvenstva Formule 1 leta 1950. Dirka v Silverstonu samostojno gosti dirko zaveliko nagrado Velike Britanije od leta 1987 in je trenutno edina steza v državi sposobna gostiti dirko Formule 1. Dirkališči Brands Hatch in Donington trenutno nista primerni za gostitev dirke. Kot je nedavno dejal vodja moštva Red Bull Christian Horner si Liberty Media prizadeva zagotoviti dirko v Londonu.

Bratches je še dodal, da so ulične dirke prioriteta Formule 1, saj želijo šport približati večji populaciji, kar je tudi razlog, da se je dirka v Vetnamu pridružila ostalim uličnim dirkam, ki se trenutno nahajajo na koledarju – Monako, Singapur in Baku.

“Gledamo na tri glavne stvari. Želimo obdržati zgodovinsko pomeembna dirkališča, saj so zelo pomembna za Formulo 1 in njene navijače. Govorim seveda o dirkališčih kot na primer Silverstone, Spa, Monza in ostale. Nato imamo nekaj uličnih dirk, kjer steza poteka po uličnih cestah in parkih (Melbourne, Montreal in Mexico City). Tretji so namensko zgrajeni objekti in steze – Shanghai, Austin, Texas in Bahrain. Poleg tega želimo dodati še nekaj uličnih dirk in dirka v Vietnamu je korak v to smer.”