Bo ekipa Mercedes favorizirala enega dirkača?

Avtor prispevka: , objavljeno 6. julija 2016 .

Pred nedeljsko dirko v Silverstonu je v ekipi Mercedes vroče, pa ne le zaradi vremena. Veliko vprašanje je namreč kako naprej. Po nedeljskem trku na dirki v Avstriji morata namreč oba, tako Nico Rosberg kot Lewis Hamilton, na sestanek k odgovornim. Kako se bodo odločili je še vedno en velik vprašaj. Od zadnjega opozorila, denarne kazni do suspenza v primeru ponovitev, to so namreč načini s katerimi lahko ekipa vpliva na dirkača.

Seveda poleg tistega zadnjega, s čimer je zagrozil Toto Wolff, vodja ekipe Mercedes, in sicer, da bodo začeli izvajati tako imenovani ekipni ukaz, kjer enega dirkača postavijo pred drugega. In seveda je jasno, da tisti, ki ima več točk, lahko tudi nosi številko ena med dirkačema. Seveda pa si takšnega prisilnega dirkanja ne želijo ljubitelji Formule 1. Celo Bernie Ecclestone pravi: »pustite ju, da dirkata«.

Ecclestone je za časnik The Telegraph priznal, da je imel pogovor z Wolffom. »Povedal sem mu, da naj jima pusti prosto pot. Imamo komisarje na dirki, ki ocenijo takšne primere, in tako ni potrebe da ekipa odloča o tem, kdo izmed obeh bo prvi in kdo ne. Če je Hamilton na dirki boljši, naj si privozi zmago. Isto velja za Rosberga,« je bil jasen Ecclestone.

Ko ekipa Mercedesa razmišlja o takšnem vmešavanju ekipe v dirkanje se seveda spomnimo kaj je pred leti počela ekipa Ferrari. Takrat so namreč vse, seveda z uspehom, stavili na Michaela Schumacherja in Rubens Barrichello je moral velikokrat zmanjšati svojo hitrost na račun nemškega dirkača in mu tako omogočil uspehe in konec koncev tudi naslov svetovnega prvaka.

Podobno je ravnala tudi ekipa Red Bulla v primeru Sebastiana Vettla in Marka Webberja. Ecclestone upa, da se lahko tudi ekipa Mercedesa nekaj nauči iz teh primerov. »Mora se jima dovoliti, da prosto dirkata. Ljubitelji Formule 1 nočemo, da se v takšnih primerih ekipa na takšen način vključi v potek dirke. Medsebojni boji so dobri tako za Formulo 1 kot za njene ljubitelje,« je ponovil Ecclestone.

In tako smo seveda v pričakovanju, ali bo ekipa Mercedesa poslušala nasvet Ecclestona ali pa raje zmanjšala napetost in adrenalin na dirkališčih in izvajala svojo umetno vlogo. Kakor koli že, tako kot medsebojno dirkanje je napeto tudi stanje. In jasno je, na koncu nekdo zmaga. Bodo tokrat zmagali ljubitelji Formule 1 ali ekipa Mercedes pa bo kmalu jasno.