Bo dirka v Singapurju zaradi smoga odpovedana?

Avtor prispevka: , objavljeno 15. septembra 2015 .

V indonezijski provinci Sumatra je trenutno zelo veliko gozdnih požarov. Dim se iz province širi tudi proti Singapurju.

Ta konec tedna bi naj bila v Singapurju znamenita nočna dirka, ki zaradi tega predstavlja tudi eno izmed zanimivejših tekem v letnem koledarju Formule 1. Vendar, kot rečeno, prihajajoči dim organizatorjem predstavlja dodatne nočne more.

Gost dim se namreč vije iz sosednje Indonezije, kjer tamkajšnji kmetje podtikajo požare. Tiskovna predstavnica organizatorja je dejala: “V primeru, da bo dim zmanjševal vidljivost ali bil zdravju škodljiv, se bomo dobili z ostalimi odgovornimi in proučili možnost izvedbe dirke.”

Organizatorji so že bili primorani odpovedati nekaj spremnih prireditev. Dimni indeks PSI je bil med 118 in 146, medtem ko so normalne meritve in vrednosti med 101 in 200. Včeraj ob 20. uri, tj. uri, ko naj bi po lokalnem času tudi potekala nedeljska tekma, je bila vrednost PSI nad 223.

Napoveduje se, da bi se lahko onesnaženost zraka z dimnimi delci do konca tedna povečala, saj so se povečali tudi vetrovi iz Sumatre proti Singapurju.

Za samo Formulo 1 dim ni nič posebno novega, saj je recimo dirka na Kitajskem v Šanghaju tako za organizatorje kot dirkače že skoraj rutina. Do sprememb zaradi podobnih težav je prišlo le enkrat, in sicer na dirki za Veliko nagrado Indije pred dvema letoma, ko se je prosti trening zaradi slabe vidljivosti skrajšal za 20 minut. V primeru poslabšanja razmer prihajajoči dirki v Singapurju v najslabšem primeru grozi celo odpoved.

Foto: singaporegp.sg

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish