Bo dirka v Katarju odpovedana zaradi dežja?

Avtor prispevka: , objavljeno 20. marca 2017 .

V Katarju so minuli konec tedna testirali dirkači in moštva razredov moto3 in moto2, toda njihove priprave je zmotil dež. Vremenska napoved pravi, da naj bi se deževje vrnilo nad stezo Losail tudi ta konec tedna, ko je na sporedu prva dirka sezone, ker pa gre za nočno dirko, pod umetno razsvetljavo, bi to lahko pomenilo tudi, da bo dirka motoGP odpovedana oziroma prestavljena, razen če se bodo z izvedbo v dežju strinjali vsi dirkači.

Dež je tu dirko nazadnje zmotil leta 2009, Michelinu pa je vodstvo dirk letos naročilo, da v puščavo pošlje tudi gume za dež, saj bodo v primeru dežja vsi dirkači najprej preizkusili pogoje, nato pa se odločili, ali dirka bo ali pa dani pogoji niso primeri.

Varnostna svetovalca Loris Capirossi in Franco Uncini sta sicer opravila kratek preizkus na motociklih v dežju in ocenila, da je dirka izvedljiva tudi na mokri stezi, toda direktor dirk Mike Webb pravi, da to še ne pomeni, da bo dirka izpeljana. “Leta 2009 nas je med dirko 125 kubičnega razreda skrbela vidljivost,” je pojasnil Webb. “Dirkači so se pritoževali, da je zaradi vodnega prša in luči vidljivost slaba, zato smo dirko odpovedali.

Zatem smo opravili preizkus, tako da bomo vedeli, kako ravnati v primeru dežja. Franco in Loris sta v takšnih pogojih preizkusila stezo in ugotovila, da na njej ni nemogoče dirkati.”

Moštva bodo morala izključiti rdeče luči na motociklih, saj so te prav tako moteče v dežju, dodatne ukrepe, če bodo potrebni, pa bodo sprejeli potem, ko bodo vsi dirkači odpeljali nekaj krogov po stezi.

“Loris in Franco sta svoje mnenje posredovala dirkačem motoGP, ti pa so dejali, da bi pogoje radi preizkusili tudi sami, če bo to potrebno, toda dirke v dežju ne bo, če se u izvedbo ne bodo strinjali vsi dirkači,” je pojasnil Webb.

V primeru dežja pa bosta zagotovo odpadli dirki razredov moto2 in moto3, saj njihov dobavitelj gum, Dunlop, v Katar ni pripeljal gum za dež.

Foto: Yamaha