Berger: Le Hamilton je na nivoju Senne

Formula 1: Berger meni, da je Lewis Hamilton edini, ki je na nivoju Ayrtona Senne
Avtor prispevka: , objavljeno 24. aprila 2019 .

Nekdanji dirkač Formule 1, Gerhard Berger trdi, da je Lewis Hamilton edini dirkač v zgodovini, ki se lahko po nadarjenosti primerja z legendarnim Ayrtonom Senno. Avstrijec, ki je bil moštveni kolega Senne med 1990 in 1992, ko je Brazilec osvojil dva naslova svetovnega prvaka, je prepričan, da ima Britanec vse, kar je potrebno, da preseže rekordno znamko sedmih naslovov svetovnega prvaka, katerega drži Michael Schumacher.

“Ves čas me sprašujejo, kako mislim, da se ta ali oni dirkač primerja z Ayrtonom,” pravi Berger, šef nemške serije turnih avtomobilov DTM. “V vseh teh letih sem dejal, da nisem videl nikogar, ki bil blizu Ayrtonu. Tora Lewis je prvi dirkač, ki ga bi postavil na enak nivo. Fant je izredno hiter. Dela manj napak, kot drugi. Name pa je naredil največji vtis z njegovim odnosom, ko po vseh teh uspehih in zmagah ne razmišlja, da mora zmagati za vsako ceno. Pripravljen je voziti in čakati, četudi to pomeni, da bo dirko končal na drugem mestu. Toda vidi le točke. Videti je, da tako dobro igra to igro, da je v tem trenutku nepremagljiv.

Za veliko naslovov, ki jih je Mercedes osvojil v preteklih nekaj letih, je zaslužen njihov pogonski agregat ter Lewis. Motor je bil izreden, toda Lewis je v vrhu v mokrem, na hitrih stezah, na uličnih stezah in kvalifikacijah.

Osvojil je pet naslovov prvaka, zmagal je dirko za dirko. Seveda je v najboljšem dirkalniku z najboljšim motorjem, toda tudi on je najboljši – daleč najboljši v tem trenutku.

Če se Lewisu nič ne zgodi in bo nadaljeval s takšnim dirkanjem naslednji dve ali tri sezone, bo vsakič prvak. Vsekakor ima priložnost. Po eni strani pa bi rad, da Michaelovi uspehi ostanejo nedotaknjeni, zaradi tega, kar se mu je zgodilo. To je velika tragedija, zelo žalostno. Toda, če to odmislim, je Lewis najbolj poseben dirkač v vsem času, kar spremljam Formulo 1.”

Kljub temu pa Berger pravi, da je v Formuli 1 v preteklih letih dirkalo nekaj fantastičnih dirkačev, toda Hamilton in Senna izstopata, kot najboljša vseh časov. “Dirkače lahko ocenjuješ zgolj na podlagi statistik. Kdo je zmagal na največ dirkah in podobno. Sam gledam bolj po svojem občutku. Menim, da v F1 dirkalo nekaj velikih šampionov, kot so Nelson Piquet, Niki Lauda, Alain Prost ter Michael. Toda vedno je nekdo, ki je nad vsemi, Ayrton. Lewisa pa zdaj vidim v isti ligi.

Težko rečem, kam bi umestil Jima Clarka ali Fangia. O njem sem zadnjič gledal dokumentarec in dojel, kako močan je bil,” je še dodal Berger.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish