Baku kot najhitrejše ulično dirkališče

Avtor prispevka: , objavljeno 28. marca 2016 .

Najnovejše prizorišče Formule 1, ulično dirkališče v Bakuju, bo najhitrejše ulično dirkališče na koledarju Formule 1, kot pravi Herman Tilke, ki je postavitev in lastnosti steze zastavil tako, da bodo dirkačem ponujali unikaten izziv. Njegove besede bomo lahko preverili med 17. in 19. junijem, ko bo na sporedu premierna dirka v Azerbajdžanu.

“Steza v Bakuju izstopa v veliko pogledih. Prvič, ni primerljiva s stalnimi dirkališči, ker je ulična. A tudi s slednjimi si je različna, lahko rečem unikatna. Pričakovati je, da bo najhitrejša steza letošnjega koledarja,” je dejal Tilke. “Krog po mestu je speljan čez zgodovinsko pomemben del, kar bo zaradi navijačev, ki bodo sedeli na tribunah oz. doma, ustvarilo izjemno vzdušje. To je ena izmed tistih privlačnih stvari, o katerih govorim.”

Fernando Alonso kot ambasador dirke je dirkališče obiskal v marcu. Imel je tudi čast, da ga je prvič preizkusil v dirkalniku. Tilkejeve občutke je zgolj nadgradil s svojimi: “Ne moraš ga primerjati z drugimi prizorišči. Izjemno je tako za dirkače kot tudi za šov za gledalce. Imaš priložnost prehitevati, ponuja številne akcije, zelo visoke hitrosti, ki bodo dosegle tudi 340km/h. To bo prvič v zgodovini, da bomo videli tako visoko hitrost na uličnem dirkališču. Verjamem, da bo izjemna predstava.”

Tilke je na začetku pričakoval, da se bodo časi krogov gibali okrog 1:41s, a glede na razvoj letošnjih dirkalnikov in posamične nastavitve na dirkalnikih bi se lahko za vrednost spremenila.

Foto: team-bhp

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish