Avtomobil iz tiskalnika

Avtor prispevka: , objavljeno 10. oktobra 2014 .

Vsem že kar dobro poznani 3D tiskalniki, so lahko izredno uporabni. Na osnovi računalniškega modela nam omogočajo izdelavo kakršnega koli izdelka. V podjetju Local Motors pa so se še prav posebej izkazali, saj so z njim natisnili prvi funkcionalni osebni avtomobil!

Strati je prvi električni avtomobil, narejen iz 49 različnih kosov, katere so natisnili s 3D tiskalnikom. Doseže hitrost do 55 kilometrov na uro, z enim polnjenjem pa lahko prevozite kar 150km v kombiniranem načinu vožnje. Kakovostno naj bi bil povsem primerljiv z običajnimi avtomobili.

This slideshow requires JavaScript.

Tiskalnik je avtomobil natisnil v zgolj 44 urah. Osnovni material je plastika, kateri so za večjo trdnost dodali ogljik. Celoten avtomobil je izdelan iz skupno 227 plasti plastike. V podjetju Local Motors so nato le še dodali električen motor, akumulator, električno napeljavo, vetrobransko steklo ter nekaj drugih manjših delcev, katerih za enkrat s 3D tiskalnikom še ni mogoče natisniti.

V podjetju Local Motors so prepričani, da bi tovrstni avtomobili že v nekaj letih lahko zasedli trg, saj bi tako lahko avto hiše vsakemu posamezniku natisnile avtomobil po lastni želji. Dodajajo še, da bodo cene segale nekje od 18.000 do 36.000 dolarjev.

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish