Avtomobil iz tiskalnika

Avtor prispevka: , objavljeno 10. oktobra 2014 .

Vsem že kar dobro poznani 3D tiskalniki, so lahko izredno uporabni. Na osnovi računalniškega modela nam omogočajo izdelavo kakršnega koli izdelka. V podjetju Local Motors pa so se še prav posebej izkazali, saj so z njim natisnili prvi funkcionalni osebni avtomobil!

Strati je prvi električni avtomobil, narejen iz 49 različnih kosov, katere so natisnili s 3D tiskalnikom. Doseže hitrost do 55 kilometrov na uro, z enim polnjenjem pa lahko prevozite kar 150km v kombiniranem načinu vožnje. Kakovostno naj bi bil povsem primerljiv z običajnimi avtomobili.

This slideshow requires JavaScript.

Tiskalnik je avtomobil natisnil v zgolj 44 urah. Osnovni material je plastika, kateri so za večjo trdnost dodali ogljik. Celoten avtomobil je izdelan iz skupno 227 plasti plastike. V podjetju Local Motors so nato le še dodali električen motor, akumulator, električno napeljavo, vetrobransko steklo ter nekaj drugih manjših delcev, katerih za enkrat s 3D tiskalnikom še ni mogoče natisniti.

V podjetju Local Motors so prepričani, da bi tovrstni avtomobili že v nekaj letih lahko zasedli trg, saj bi tako lahko avto hiše vsakemu posamezniku natisnile avtomobil po lastni želji. Dodajajo še, da bodo cene segale nekje od 18.000 do 36.000 dolarjev.