Avto leta 2014 – Škoda Octavia

Avtor prispevka: , objavljeno 22. septembra 2014 .

Danes sem sedel za volan Slovenskega avtomobila leta 2014, tertjo generacijo Škode Octavie. Vizualno zelo atraktiven in privlačen avtomobil kar vabi na sedež, ki ponuja veliko udobja ter novodobnih naprav. 1.6 litrški dizelski motor s 109 konjskimi močmi je ravno prav močan za umirjeno popoldansko vožnjo. Na voljo so še 2.0 litrški dizelski motor, ki proizvede 150 konjskih moči, ter bencinski motorji 1.2 litrški (86-105KM), 1.4 litrški (140KM), ter 1.8 litrški (180KM).

Ta kombilimuzina je konkurent VW Golfu ter Seat Leonu, vendar pa je avto toliko večji in daljši, da bi po dimenzijah lahko bil konkurent VW Passatu ali celo Citroen C5. Notranjost vozila je preprosta, vendar zelo funkcionalna. AUX ter USB vhod v radio omogočata enostavno povezavo z mobilnim telefonom ali predvajalnikom glasbe.

Na volanu so vsi gumbi, ki jih potrebujete za neovirano vožnjo. Menjava radijskih postaj, glasnost glasbe, menjava programov na nadzorni plošči, vse to tudi med vožnjo po zavojih. Senzorji za vzvratno vožnjo omogočijo varno parkiranje ali obračanje, saj začne avto zelo prijetno piskati ko se približate oviri. Odlični dodatek je tudi samostojno parkiranje, saj le s pritiskom na gumb omogočite avtomobilu samostojno bočno parkiranje.

Kljub udobni sedežni sestavi, ter ogromnim prostorom za sedenje, pa vožnja po Ljubljanskih ulicah ni ravno udobna, saj k temu primore odlična kakovost naših cest, po drugi strani je pa vzmetenje dokaj trdo. Na avtocesti se avto odlično obnese, vendar pa kot pri večini avtomobilov, manjka tista šesta prestava, zato je veliko boljše vzeti 6-stopenjski menjalnik. Tudi popeljal vas bo daleč, saj ima Octavia zelo nizko porabo, ki se giblje med 3.5 ter 6.0 L/100km.

Avto je z dobrim razlogom tudi avto leta, saj so stroški uporabljanja minimalni. Tudi cena vozila se giblje med 15.500 ter 29.000€, odvisno seveda od vrste motorja ter dodatne opreme, kar je za tako novo vozilo dobra vrednost.

This slideshow requires JavaScript.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish