Aston Martin v tožbo zoper zvezo FIA zaradi spremembe pravil?

Avtor prispevka: , objavljeno 16. aprila 2021 .

Šef moštva Aston Martin, Otmar Szafnauer pravi, da bi lahko mednarodno avtomobilistično zvezo FIA popeljali pred sodišče, zaradi sprememb pravil, ki so močno oslabile njihovo formo.

Zaradi novih pravil so dirkalniki letos izgubili veliko podtlaka, večje izgube pa so zabeležila moštva, ki so dirkalnike zasnovala z večjim naklonom. Poleg Mercedesa je ena izmed njih predvsem Aston Martin, ki se je še lani boril za najvišja mesta, letos pa so se na uvodni dirki znašli daleč od vrha.

Pravila so se spremenila na podlagi varnosti, saj pri Pirelliju niso mogli zagotoviti varnih gum pri tako velikih obremenitvah, a Szafnauer dvomi v motive zveze FIA.”Težko je vedeti, kaj so v resnici nameravali,” je povedal v pogovoru za Sky Sports. “To je vprašanje za FIO. Pravila so se spremenila zaradi varnosti, takšne poteze pa so v domeni FIE. Oni so strokovnjaki.”

Naslednji korak zdaj je pogovor z zvezo FIA. “Ugotoviti moramo, kaj se je zgodilo in zakaj, ter če lahko storimo nekaj, da bodo izgube med moštvi manjše. Naše moštvo mora trdo delati, da povrnemo izgubljeno, istočasno pa se moramo s FIO pogovarjati, če lahko zmanjšamo izgube.”

Szafnauer je na vprašanje, če bi zadeva lahko šla celo na sodišče, odgovoril: “To bi lahko sledilo pogovorom, če ne bodo uspešni. Prav bi bilo, da se pogovorimo o tem, kaj lahko storimo.”

Šef moštva Mercedes, Toto Wolff se v določenih pogledih strinja s Szafnauerjem, a zadeve ni želel komentirati. “Zadeva je občutljiva, saj moramo videti celotno sliko, preden lahko komentiramo. Naši podatki pa kažejo, da so nova pravila škodovala moštvom z velikim naklonom dirkalnika, kar pa ni tako očitno na vseh stezah. Če je dirkalnik dobr onastavljen, kar je sicer nekoliko težje, bo deloval povsem dobro, toda v primerjavi z lani, smo zagotovo utrpeli udarec. Zdaj se bo potrebno vprašati, ali je bila odločitev narejena proti zasnovi določenega dirkalnika.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish