Aprilia: Dovizioso bi moral obdržati zmago iz Katarja

Avtor prispevka: , objavljeno 22. marca 2019 .

Šef Aprilia Racing, Massimo Rivola meni, da bi Andrea Dovizioso moral obdržati zmago iz Katarja, ne glede na današnjo odločitev pritožbenega sodišča v Ženevi. Vendar pa vztraja, da Ducatijevi motocikli na naslednjih dirkah ne bi smeli uporabljati spornega krilca pred zadnjo gumo.

Mednarodno razsodišče v Ženevi bo danes odločalo o tem, ali je bilo dodatno krilce na spodnjem delu treh Ducatijevih motociklov na dirki za VN Katarja v skladu s pravili ali ne, kar bi lahko privedlo tudi do diskvalifikacije zmagovalca Doviziosa.

Rivola se je skupaj s predstavniki Honde, Suzukija in KTM-a udeležil zaslišanja na sodišču, kjer se je zavzel, da sodišče omenjeno krilce razglasi za nelegalnega, saj prinaša aerodinamično korist. Čeprav je bil glavni pobudnik protesta zoper Ducatijeve motocikle pa Rivola pravi: ” Odločitev ne bi smela vplivati na pretekle dogodke in rezultate. Dovizioso bi moral obdržati zmago iz Katarja, Ducati pa od dirke v Argentini naprej ne bi smel nastopati s tem krilcem.

Naj pustijo zmago pri miru, potem pa se začnimo pogovarjati o novem pravilu glede te teme.”

Ducatijevo sporno krilce bi Andreo Doviziosa lahko stale zmage iz Katarja

Pri Ducatiju so prepričani v legalnost svojih motociklov, saj menijo, da jim je zeleno luč za dodatek prižgal tehnični direktor MotoGP, Danny Aldridge. Nespoštovanje njegovih odločitev pa bi lahko bila “nevarna poteza”, tako pa že razmišljajo, da bi tudi sami vložili protest zoper Hondo. “Če pod vprašaj postavljamo odločitve tehničnega direktorja, ki je po pravilniku edini, ki lahko odloča, če je nekaj na motociklu dovoljeno ali ne, potem je to lahko nevarna poteza,” je dejal tehnični šef Ducatija, Gigi Dall’Igna. “V prvi vrsti niso spoštovali odločitve tehničnega direktorja, potem so dvomili v odločitev prve stopnje sodnikov (komisarji dirke), kar nakazuje, da nimajo nikakršnega zaupanja v Zvezo (FIM).

Toda Rivola meni, da je za nastali položaj kriv tudi tehnični direktor Aldridge, ki ni niti za trenutek podvomil v Ducatijevo razlago namena spornega krilca. “Mislim, da je Aldridge izdal dovoljenje na podlagi informacij, ki jih je imel, imel pa je informacije, ki mu jih je dal Ducati,” je povedal Rivola. “Zadeve pa ni osebno preveril, temveč je verjel njihovi razlagi. Če je odločal, ker je zaupal Ducatiju, bi moral zdaj pojasniti, da je narobe razumel njihovo rešitev in spremeniti pravilo. Tehnični direktor zbira podatke, potem osnuje tehnični dokument in novo pravilo je dodano. Tako bi bilo vsi bolj zadovoljni,” je še dodal.

Foto: Ducati