Andretti in Cadillac načrtujeta vstop v F1

Avtor prispevka: , objavljeno 5. januarja 2023 .

Američan Michael Andretti se že dlje časa spogleduje z vstopom v F1, v četrtek pa je njegovo podjetja Andretti Global razkrilo načrte za vstop v Formulo ena s podporo ameriškega General Motors, oziroma njihovo znamko Cadillac.

Andretti je prve načrte za vstop v Formulo 1 javno razgrnil februarja lani, nato pa večji del leta, tudi zaradi ne strinjanja nekaterih moštev, zaman čakal na zeleno luč s strani mednarodne avtomobilistične zveze FIA.

Toda njen predsednik Mohammed Ben Sulayem je ta teden napovedal, da bo FIA začela iskati potencialne kandidate za vstop v F1, sledila pa je Andrettijeva napoved načrtov za vstop povsem ameriške ekipe Andretti Cadillac.

“Andretti Global in družino dirkalnih moštev ves čas povečujemo, zato smo si ogledali možnost, ki je na voljo,” je povedal Michael Andretti, direktor Andretti Global. “Menim, da smo primerni postati novo moštvo F1 in da lahko v prvenstvo ter svojim partnerjem prinesemo dodatno vrednost, gledalcem pa navdušenje.”

Andretti pa ni razkril, v kateri sezoni bi se moštvo pridružilo karavni Formule ena: “To je odvisno od zanimanja, toda na stezi bomo, ko bo to smiselno.”

Potencialno novo moštvo s sedežem v mestu Fishers v državi Indiana, bi pogonske enote dobilo od enega izmed obstoječih proizvajalcev, a tako Andretti kot Cadillac sta pripravljena nuditi polno tehnično podporo. Ekipa, katere glavna tovarna je še v gradnji in bo v polnem teku v 2025, naj bi imela pomožni objekt tudi v Evropi.

Moštvo Andretti Cadillac bo za vstop v F1 moralo plačati 200 milijonov dolarjev vstopne takse, ki se bo razdelila obstoječim moštvom, še vedno pa bo potrebovalo tudi soglasje lastnikov F1, kakor tudi soglasje trenutnih ekip, a zaradi finančnih posledic so do zdaj ameriški projekt podprli le pri dveh moštvih.

Vse nagrade ob koncu sezone bi se namreč delile na enajst delov, namesto na deset, kolikor je moštev na štartni vrsti zdaj, moštva pa menijo, da prej omenjenih 200 milijonov ne bo pokrilo razlike v prihodkih.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj