ANDREAS SEIDL: McLaren ima v prihodnosti znova možnosti za USPEH

Avtor prispevka: , objavljeno 27. decembra 2020 .

Da je McLaren sezono 2020 končal na tretjem mestu, tega šef ekipe Andreas Seidl še nedavno nazaj ni mogel verjeti. Kajti ko se je ekipi pridružil za sezono 2019, nič ni kazalo na to. McLaren je leta 2018 zasedel šesto mesto in prva trojica je bila za njih izven dosega. “To je bila velika razlika od mojega odhoda leta 2009 pri BMW-ju, kajti razlika do prvih treh ekip je bila ogromna, predvsem v pogledu proračuna in resursov.

Toda Seidl je McLaren znova pripeljal proti vrhu in se je lahko že letos veselil tretjega mesta konstruktorskega prvenstva. Za prihodnost pa je optimističen, kajti Formuli 1 je uspelo sprejeti nekaj ukrepov, ki bodo omogočali bolj pošteno tekmovanje. Leta 2022 prihaja novi pravilnik, ki naj bil ustvaril več izenačenosti. Še pomembnejša pa je zgornja meja proračuna, ki bo skrbela za to, da vrhunske ekipe ne bodo mogle več brezmejno porabljati. “Kot McLaren imam sedaj enostavno priložnost, da se v prihodnje znova borimo pri vrhu, če bomo vse storili prav,” se veseli Bavarec, ki sezono 2021 vidi kot prehodno. Šasije ostanejo v osnovi nespremenjene, če izvzamemo manjše spremembe, ki jih lahko opravi ekipa.

Andreas Seidl meni, da ima McLaren v prihodnje dobre možnosti, da se znova bori za najvišja mesta.

Toda McLaren se bo tem spremembam odrekel, ker bodo prešli iz Renaultovega na Mercedesov motor in bodo žetone za razvoj uporabili v ta namen. “Integracija Mercedesovega motorja je seveda operacija na odprtem srcu pri dirkalniku, toda z izkušnjami, ki jih imajo fantje pri Mercedesu v Brixworthu in tudi mi pri McLarnu – saj smo v preteklih letih zamenjali kar nekaj motorjev -, sem prepričan, da nam bo to dobro uspelo,” pove Seidl za televizijo Sky. “Razumljivo gre za kompromis v prihodnji sezoni, ker moramo sprejeti, da zaradi novega motorja ne moremo opraviti nadaljnjega razvoja na dirkalniku. A kljub temu smo srečni s storjenim korakom,” tako Nemec, ki ta korak vidi dober za srednjeročno in tudi daljno prihodnost ekipe.

Poleg Mercedesovega motorja, si v ekipi veliko obetajo tudi od izkušenega Daniela Ricciarda.

V prihodnjem letu bomo imeli v zadku našega dirkalnika najboljši, najmočnejši in najzanesljivejši motor – motor svetovnih prvakov. Za nas je to seveda odlična referenca,” tako Seidl, ki povrhu računa, da bosta svoje dodala tudi oba dirkača. Lando Norris bo tudi tretje leto ostal v ekipi, Carlosa Sainza, ki se seli k Ferrariju, pa so zamenjali z Danielom Ricciardom. “Daniel je za nas kot ekipa tudi pomemben kot referenca, saj je že dokazal, da lahko s pravim materialom zmaga na dirki.” V ozadju tega pa tačas potekajo nadaljnji infrastrukturni projekti kot je novi vetrovnik. In nazadnje so za udarne vesti poskrbeli z novim investitorjem, ki naj bi prav tako pomagal pri tem, da znova najdejo pot do vrha.