ANDREA IANNONE upa na POMILOSTITEV

Avtor prispevka: , objavljeno 30. maja 2021 .

Andrea Iannone je bil decembra 2019 zaradi zlorabe steroidov kaznovan z 18-mesečno prepovedjo dirkanja. Italijan je bil pozitiven na dopinškem testu med dirkaškim koncem tedna v Maleziji oktobra 2019, na odločitev o kazni pa se je kasneje pritožil. Pritožba je bila neuspešna, agencija za boj proti dopingu pa je zanj predlagala višjo, 4-letno kazen prepovedi dirkanja, katero je pristojno sodišče tudi potrdilo.

Če se Iannone na prvotno odločitev nebi pritožil, bi se mu prepoved v prihodnjih dneh že iztekla, toda kot kaže, bi se Italijan lahko v bokse MotoGP vrnil prej, kot šele konec leta 2023, saj predsednik zveze FIM, Jorge Viegas preučuje možnost, da dirkača pomilosti, oziroma, da odpravi podaljšanje kazni.

Iannone je ves čas zatrjeval, da je steroide zaužil nenamerno, z vnosom hrane v kateri je bil le ta prisoten, zato se predsednik Viegas zavzema, da bi FIM “povozila” odločitev arbitražnega sodišča, nekdanji dirkač Suzukija in Ducatija pa upa, da bo tako dosegel vsaj to, da ne bo po njegovi poti šel še kakšen drug dirkač.

“Vesel sem Viegasove namere, vesel sem njegovih besed, saj me je vedno podpiral in verjel, da nisem kriv,” je povedal Iannone. “Upam, da bo, kot predsednik federacije in vseh dirkačev, lahko kaj ukrenil v zvezi z mojim primerom. Kar se je zgodilo meni danes, se lahko jutri zgodi komu drugemu. Ne moremo dovoliti, da bi WADA (svetovna antidopinška organizacija) imela takšno moč, proti kateri se ne moremo boriti.”

Iannone je dejal, da ga je WADA izkoristila za primer proti izgovorom o “kontaminirani” hrani, s katerimi so se kazni izognili številni športniki, kljub temu pa ne obžaluje, da se je pritožil na prvotno kazen.

“Ni res, da me WADA ne bi dodatno kaznovala, če se nebi pritožil. Že od prvega dne so zahtevali štiriletno prepoved dirkanja,” je pojasnil Italijan, ki pravi, da prestaja težke čase, vendar kljub temu ne bo odnehal. “Težko je, ko pridem v paddock in vidim svoje tekmece, ki dirkajo, ko jaz ne morem več. Kar se mi je pripetilo je krivično,” je še dodal.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish