ANDREA DOVIZIOSO: V “čudnem” MOTOGP je preveč ELEKTRONIKE

Avtor prispevka: , objavljeno 11. aprila 2021 .

Andrea Dovizioso je priznal, da se mu zdi čudno, kako v razredu MotoGP zadnji dve sezoni dirkač narekuje tempo na praktično vseh treningih, na dirki pa povsem izgubi občutek za motocikel. “To je res čudno in tega ne razumem,” je povedal. “Ne želim namigovati ali kriviti kogarkoli, toda te stvari se dogajajo, odkar imamo te nove gume. Od lani se razmerja mešajo od dirke do dirke, še celo, ko dirki potekata na isti stezi. Lani sem težko pojasnil, kaj se dogaja meni in nasprotnikom, zdaj pa je to še težje. S temi gumami je vse zelo na meji. S stališča šova je to zelo dobro, sam pa na to gledam drugače. V 2019 se je oblikovalo neko razmerje moči, ki se je ohranilo vso sezono in lahko si razumel zakaj. Zdaj pa si na eni dirki dober, ne drugi pa trinajsti, kar je zelo čudno.”

Italijan, ki se po nekaj tednih odsotnosti od MotoGP pripravlja na testiranja v Jerezu, kjer bo sedel na Aprilijinemu motociklu RS-GP, je izpostavil tudi dejstvo, da so kvalifikacije zelo pomembne za dirke, dirkači pa že na prostih treningih čutijo pritisk, da se do tretjega treninga uvrstijo v drugi del kvalifikacij. “Vsi motorji so zelo izenačeni. Pravzaprav tako zelo, da le nekaj desetink pomeni, da dirko začneš z dvanajstega mesta. To za dirkača ni dobro. Včasih ni bilo tako. Zdaj pa dirkači čutijo pritisk, da se uvrstijo med deset najhitrejših. Tudi pri (Joanu) Miru vidim, da čuti pritisk in to je slabo. Lahko si dovolj hiter za zmago, vendar če na FP3 ne odpelješ popolnega kroga, je tvoja dirka lahko uničena,” meni nekdanji dirkač Ducatija.

Dovizioso je bil še kot dirkač MotoGP dolgo nasprotnik elektronike na motociklih, te pa je po njegovem mnenju zdaj na motorjih preveč. Zaradi nje naj bi se tudi novinci (pre)hitro prilagodili dirkanju v razredu MotoGP. “Ko dirkač prestopi iz Moto2 v MotoGP, razlika ni več šokantna,” meni Italijan. “Vsak se po nekaj dneh testiranj že prilagodi in mislim, da je elektronike enostavno preveč. To nikakor ne pomeni, da je lahko vsak hiter, vendar če si eden izmed najboljših v razredu Moto2, potem se brez težav hitro prilagodiš na MotoGP.”