Alonso zapušča F1 

Avtor prispevka: , objavljeno 15. avgusta 2018 .

Fernando Alonso je danes sporočil, da v naslednji sezoni ne bo nastopal v Formuli 1. Svojo odločil je podal z besedami:
“Po sedemnajstih čudovitih letih v tem neverjetnem športu je zame prišel čas za spremembo. Užival sem vsako minuto v teh neverjetnih sezonah in ne morem se dovolj zahvaliti ljudem, ki so pomagali, da so bila ta leta tako posebna.
“Do konca letošnje sezone je še nekaj dirk in prav na vsaki bom še veliko bolj predan temu športu. Videli bomo kaj bo prinesla prihodnost. Novi zanimivi izzivi so za vogalom. V tem športu sem preživel izjemne trenutke, toda sedaj me čakajo nove pustolovščine.”
O odhodu Španca se je šušljajo že nekaj časa potem, ko je le ta večkrat izrazil nezadovoljstvo zaradi nekonkurenčnosti moštva McLaren. Lani mu je bilo dovoljeno, da je izpustil dirko v Monaku in se udeležil dirke Indy 500. Prav zmago na tej dirki bo Španec v prihodnje najbrž naskakoval. Vodja McLarena Zak Brown je odhod Alonsa iz Formule 1 komentiral z besedami:

“Fernando je neverjeten ambasador tako našega moštva kot celotne Formule 1. V teh letih je pustil ogromen pečat v zgodovini tega športa. Toda vsak dirkač se enkrat odloči, da je prišel čas za spremembe, za Fernanda bo to ob koncu sezone. Njegovo odločitev spoštujemo, čeprav mislimo, da je v najboljši formi svoje kariere.”
Pri moštvu iz Wokinga so povedali še, da Alonsu letos ni bilo dovoljeno nastopiti na dirki 500 milj Indenapolisa, toda mu dovolili, da bo lahko kombiniral Formulo 1 in nastope v vzdržljvostnem avtomobilističnem prvenstvu. Alonso je tako že v svojem prvem poizkusu zmagal na dirki 24 ur Le Mansa s Toyoto. Z dvema zmagama v Monakua in zmagi v Le Mansu mu tako do tako imenovane trojene krone manjka samo še zmaga na dirki Indy 500. Španec bo do konca sezone težko izboljšal svojo statistiko dvaintrideserih zmag v Formuli 1 in dosegel svoje stote stopničke. Bo pa do konca sezone po številu odpelajnih dirk prehitel Jensona Buttona in Micahela Schumacherja ter bo tako najverjetneje imel  311 nastopov, več jih je zbral samo Rubens Barrichello. Svojo kariero v tem športu je začel 2001 v moštvu Minardi, leto kasneje pa se kot testni dirkač preselil k Renaultu, kjer je leta 2003 dobil tudi sedež v moštvu. To leto je na Madžarskem tudi prvič zmagal, leta 2005 pa je kot najmlajši svetovni prvak prekinil petletno vladavino Michaela Schumacherja. Naslednje leto je osvojil še svoj drugi naslov. Leta 2007 se je preselil v moštvu McLaren, kjer se je zapletel v hudo rivalstvo z takrat novincem Lewisom Hamiltonom. Njun interni dvoboj je zelo pomagal Kimiju Raikonenu, ki je na koncu postal prvak. Razočarani Španec pa je odšel nazaj k Renaultu, ki pa ni bil več tako konurenčen. Leta 2010 je tako prestopil k Ferrariju, zaradi premoči Red Bulla pa mu v štirih sezonah ni uspelo osvojiti naslova. V začetku hibridne dobe leta 2014 pa se je zaostanek samo še povečal. Leta 2015 je prestopil nazaj v McLaren, ki pa je bil s Hondinim pogonskim sklopom povsem nekonkurenčen.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish