Alonso: Hamilton je eden najboljših vseh časov

Avtor prispevka: , objavljeno 18. oktobra 2018 .

Fernando Alonso je pred dirko v Austinu dejal, da je zadovljen, da bo njegov nekdanji konkurent Lewis Hamilton prvi dirkač njegove generacije, ki se bo izenačil po številu naslovov z legendarnim Juanom Manuelom Fangiom. Hamilton lahko svoj peti naslov osvoji že ta vikend, če osvoji 8 točk več od Sebastiana Vettela, s tem pa bi se izenačil po številu naslovov z Fangiom. Pred njim bi bil tako le še Michael Schumacher s sedmimi naslovi. Španec je na novinarski konferenci pred začetkom dirkaškega konca tedna dejal, da Hamiltona uvršča med pet najboljših dirkačev v zgodovini.

“Verjetno je vrstni red takšen: Michael, Fangio, Ayrton, Alain, Lewis. To naj bi bilo top pet dirkačev. Težko je sicer primerjati različna obdobja in načine osvojitve prvenstev. Če je moralo nekomu v tej generaciji to uspeti (izenačiti se s Fangiom) sem vesel, da je to uspelo prav njemu. Dokazal je talent in predanost tako takrat, ko je imel na voljo konurenčen dirkalnik in z njim osvajal naslove. Tudi, ko ni imel dirkalnika s katerim bi lahko osvajal naslov je dosegal rezultate s katerimi je dokazal svoj talent. Tega ne vidiš prav pogosto v današnjem obdobju.”

Leta 2007 sta bila moštvena kolega v moštvu McLaren in borila za naslov. To je bilo leto v katerem je Alonso prišel k moštvu iz Wokinga kot dvakratni svetovni prvak, Hamilton pa novinec iz GP2. Zaradi velikega trenja znotraj moštva je naslov takrat osvojil Kimi Raikkonen s Ferrarijem. Alonsu v nadaljevanju kariere ni več uspelo osvojiti naslova, medtem ko je Hamilton že v naslednji sezoni z McLarenom postal prvak. Nato pa naslove osvajal pri Mercedesu.

Na vprašanje ali si je leta 2007 predstavljal, da lahko Hamilton osvoji pet naslovov je Alonso odgovoril:

“Takrat je bilo zelo težko predvideti kaj bo prihodnost prinesla Lewisu ali kateremkoli dirkaču. Je pa že prvi dan pokazal svoj talent. V svoji prvi sezoni se je boril za naslov, v drugi ga je osvojil in takrat smo se vsi začeli strinjati, da jih lahko osvojil pet ali sedem. Nato nekaj časa ni imel dirkalnika sposobnega osvojiti naslov. Ob prestopu v Mercedes smo imeli pomisleke, saj so imeli leta 2013 še težave, toda kar je sledilo je neverjetno.”

“Vesel sem zanj, saj je pokazal talent že prvi dan. Je neverjeten.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish