Alonso in Ferrari na kritični točki

Avtor prispevka: , objavljeno 25. septembra 2014 .

Napetost po veliki nagradi Singapurju med Alonsom in Ferrarijem raste. Sicer je znano, da je Španec že pred časom izjavil, da želi svojo kariero zaključiti pri Ferrariju, a sedaj je to manj rečena poteza. Namreč v letošnji sezoni sta Ferrari zapustila že Luca di Montezemolo in pred njim tudi Stefano Domenicali, politika ekipe iz Maranella se torej močno spreminja.

Prihod novega šefa ekipe Marca Mattiaccija in predsednika Sergia Marchionna ne govori o tem, da bi Ferrari kaj hitro prišel nazaj na vrh formule ena. Namreč menjava na vodilnih položajih za ekipo ne pomeni nič dobrega, a na drugi strani oba omenjena zahtevata rezultate, za kar pa potrebujeta povsem predano ekipo, kar pa Alonso bojda v tem času ni.

Sicer je Fernando Alonso znan kot eden najboljših dirkačev formule ena danes, morda celo najboljši, a Ferrari potrebuje še nekaj več. Namreč Španec je z ekipo že žel uspehe, takrat ji je bil tudi predan, sedaj, ko pa ne dosega več zmagovalnega nivoja, pa se nejgovo srce več ne nagiba tako v smeri Ferrarija. Marchionne je dejal, da nihče pri Ferrariju ni nezamenjliv, nazadnje je zamenjal Montezemola, je na vrsti Alonso?

Sicer imata Ferrari in Alonso enako željo, zmagovati. Kljub vsemu pa Ferrari v letošnji sezoni ni imel dirkalnika, ki bi omogočal osvajanja vodilnih mest. Alonso bi se lahko tako naveličal čakati na dobro opravljeno delo inženirjev iz Maranella, njegov menedžer Flavio Briatore namreč že namiguje na McLaren: »Menim, da je v McLarnu že bil in da je to za njim, a ljudje se spreminjajo, zato nikoli ne reci nikoli. Fernando želi zmagovati in zaradi tega želi konkurenčen dirkalnik. Ferrari ima vse, da lahko zmaguje, Montezemolo je dobro poskrbel za finance ekipe, sedaj morajo le ljudje znotraj ekipe opraviti svoje delo in vse spraviti skupaj.«

Zavedati se moramo, da kljub krizi, ki jo preživljata tako Ferrari kot Alonso to ne pomeni nujno slabo za skupno prihodnost. Tako ni rečeno, da bo Alonso zagotovo zapustil ekipo, kakor ni rečeno, da bo ostal. Obe strani se morajo torej strinjati glede prihodnosti. V prihodnosti, Alonso ima pogodbo do konca 2016, pa se lahko zgodi tudi zamenjava med Vettlom in Fernandom, saj tudi Nemcu pogodba poteče po letu 2015. Možno je, da bosta oba dirkala v 2016 za isto ekipo, kakor je tudi možno, da Alonso že po letošnji sezoni zapusti ekipo Ferrari.

Kaj se bo zgodilo ne vemo, nikakor pa ne smemo izkljuiti nobene možnosti. Ostati v ekipo do konca letošnjega leta, do konca 2015, 2016 ali še podaljšati pogodbo, morda prestop v Mercedes, morda Red Bull, vse to so možnosti. Počakajmo še nekaj tednov in vsaj nekaj bo znano.

Foto: Ferrari

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish