Ali Red Bull uporablja prepovedane pripomočke?

Avtor prispevka: , objavljeno 20. junija 2013 .

 

Red Bull traction control canadian gp 2013

Italijanski mediji poročajo, da naj bi dirkalniki Red Bulla uporabljali nadzor zdrsa pogonskih koles, oziroma “Traction Control”. Takšni pripomočki so v formuli ena vse od leta 2004 prepovedani, sume pa je vzbudila slika sledi gum na asfaltu izza dirkalnika Marka Webbra. Sledi gum so sprva neprekinjene, kasneje pa postanejo prekinjene, kot bi se vključil nadzor zdrsa pogonskih koles, trdijo Italijani.

Elektronski pripomočki so v formuli ena prepovedani, toda spomnimo se sezone 2000, ko so pri Ferrariju našli luknjo v pravilih ter povsem legalno uporabljali ta pripomoček. Kljub temu pa najverjetneje italijanski mediji streljajo v prazno, saj bi se nadzor zdrsa pogonskih koles vključil že takoj, ko bi pogonska kolesa začela zdrsavati in tako na asfaltu za dirkalnikom niti ne bi videli nobene sledi gum, vključevanje sistema pa bi bilo preko zvoka motorja slišno tudi z onboard posnetkov.

Bolj verjetno je, da so se prekinitve pojavile zaradi neravnin ali pa zaradi poskakovanja dirkalnika preko vzmetenja zaradi prekinitve v asfaltni podlagi, ki je prav tako vidna na sliki tik preden postane sled prekinjena.