Ali navijači odločajo o kazni Rosberga?

Avtor prispevka: , objavljeno 29. avgusta 2014 .

Moštvo Mercedes je danes sporočilo, da bo Nica Rosberga, ki je prevzel krivdo za trčenje z Lewisom Hamiltono v Belgiji, discipliniralo, oziroma kaznovalo z “interno” kaznijo.

Kakšna bo kazen ni znano, je pa  zanimivo, da so bili v ekipi iz Brackleya glede incidenta sila aktivni na socialnih omrežjih, kjer so svoje navijače najprej vprašali takole: “Postavite se v kožo vodilnega moža v moštvu, kaj bi izbrali: moštveni ukaz, s katerim bi preprečili incidente med dirkačema ali prosto dirkanje? ”

Navijači so se lahko opredelili tako, da so na Facebook strani ekipe objavi stisnili “všeček” za prosto dirkanje, ali pa so zgodbo delili, če so izbrali moštvene ukaze.

Sledila je objava rezultatov. V četrtek so tako zapisali: “Ljudstvo je spregovorilo! 98 odstotkov vas je glasovalo za prosto dirkanje, dva odstotka pa za moštvene ukaze.”

Nato so namenili vprašanje tistim 98 odstotkom, ki podpirajo prosto dirkanje. “Kako bi ukrepali proti dirkaču, ki je prekršil dogovor, da med dirkačema ekipe ne sme priti do incidenta?” Preostala dva odstoka pa so vprašali, kako bi poskrbeli za spoštovanje moštvenih ukazov. Poleg pa so ponudili nekaj možnosti, iz katerih najverjetneje lahko sklepamo, kako bo Nico Rosberg kaznovan na eni izmed prihodnjih dirk, oziroma kakšna kazen bo sledila, če kateri izmed njiju (kot naprimer Hamilton na Madžarskem) ne bo ubogal moštvenih ukazov.

Zapisali so:” Bi dirkača prisilili izpustiti eno dirko in bi tako škodili konstruktorskemu prvenstvu?” Ta opcija se v primeru Rosbergovega “prekrška” ki ga večina gledalcev in stroke vidi le kot dirkaški incident, morda ne zdi realna, bi pa bilo mogoče, da Nico nastopi na dirki, nato pa dirko predčasno konča zaradi namišljene ali namerno ustvarjene manjše tehnične težave. To bi vsekakor škodovalo izkupičku točk ekipe, a Mercedesu v konstruktorskemu prvenstvu krone skoraj ne more odvzeti nihče, obenem pa bi, če v ekipi čutijo, da je Lewis izgubil uvrstitev tik za Rosbergom, nekako izničili nastalo “škodo”  v točkovanju dirkačev.

Druga možnost je bila, da se “dogovori končni vrstni red dirkačev na kvalifikacijah.” Tudi ta je povsem realna, saj lahko naprimer Nico “presenetljivo” izpade v drugem delu in tako dirko začne nekje za desetim mestom kar bi zopet Hamiltonu dalo določeno prednost in možnost da si povrne točkovni zaostanek, ki je nastal v Belgiji.

Poleg kvalifikacij so navedli še možnost dogovorjenega vrstnega reda po štartu do prvega ovinka ter dogovorjene prednosti pri postanku.

Tudi ti dve možnosti sta povsem lahko izvedljivi, ker pa iz Mercedesa dejansko niso sporočili, kakšna kazen je oziroma bo doletela Rosberga, je povsem mogoče, da bomo odgovor našli med komentarji na njihovem facebook profilu.

Foto: Mercedes

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish