Ali HAMILTON igra poker za svojo zadnjo MASTNO POGODBO?

Avtor prispevka: , objavljeno 30. decembra 2020 .

Osvojil je sedem naslovov prvaka, 95 zmag je že vknjižil in 98 krat stal na najboljšem štartnem mestu. Lewis Hamilton vodi v večini rekordov Formule 1, je super zvezdnik kraljevega razreda motošporta, ki pa še vedno nima pogodbe za sezono 2021.

Po mnenju nekdanjega dirkača Formule 1 Marka Webbra je to povezano z načrtovano zgornjo mejo proračuna, ki vsebuje tudi omejitev plač dirkačev. Ozadje tiči v tem, da so se ekipe dogovorile na postopno varčevanje. Leta 2021 naj bi porabile le še 145 milijonov dolarjev, 2022 le 140 milijonov in 2023 končnih 135 milijonov. In leta 2023 vstopi v veljavo tudi zgornja meja plač dirkačev. Takrat bo vsaka ekipa imela za oba dirkača na razpolago le 30 milijonov dolarjev. Do takrat pa je ekipam še dopuščeno, kolikšno plačo in premije bodo izplačevale svojim dirkačem. Že sklenjene pogodbe pa ne padejo pod pravilnik.

Da Hamilton še vedno nima pogodbe za sezono 2021, bi lahko tičalo v tem, da mu v koncernu očitno niso pripravljeni ustreči po astronomski plači, ki naj bi znašala 40 milijonov evrov na leto.

In po mnenju Marka Webbra, nekdanjega dirkača Red Bulla, je to razlog, da Hamilton še vedno nima pogodbe za prihodnjo sezono. “Menim, da želi Lewis skleniti zadnjo veliko triletno pogodbo in še enkrat napolniti svoj bančni račun,” domneva Avstralec v podcastu At the Controls. “Čeprav se šef ekipe Toto Wolff in Lewis Hamilton odlično razumeta, načrtovano zniževanje plač bi lahko vsekakor bila velika tema.” In k temu ustreza tudi Hamiltonovo nasprotovanje nižanju plač, kjer se je skliceval na zvezdnike prihodnosti. “Sam osebno nimam nič proti,” je povedal Britanec, a v isti sapi dodal pomisleke: “Zakaj bi morali biti bodoči super zvezdniki, ki lahko temu športu veliko pripomorejo, hendikepirani. Gre za šport, kjer gre za milijarde in dirkači bi morali biti nagrajeni, ker prispevajo ugledu športa.

Hamiltonova rešitev v izpolnitvi zahteve po 40 milijonski plači na leto bi lahko bil novi solastnik ekipe Jim Ratcliffe (levo), ki bi s svojim podjetjem Ineos kril večino plače svojega rojaka.

Hamiltonova sreča bi se lahko sedaj imenoval Sir Jim Ratcliffe. Britanec, ki je težak 18 milijard evrov, je nedavno nazaj s svojim kemičnim koncernom Ineos kupil tretjino Mercedesove ekipe Formule 1 in s tem sodeluje tudi v poslih moštva svetovnih prvakov. In Ratcliffe sploh ne skriva, da želi Hamiltona zadržati v ekipi. “Lewis zagotovo spada med tri največje dirkače vseh časov. Kljub temu, da je star že 35 let, je še vedno na vrhu in ne vidim nobenega znaka, zakaj bi se to moralo spremeniti.” Temelji za podaljšanje pogodbe so postavljeni in domneva se, da bo Ineos prevzel večji del plače, ki jo zahteva Hamilton in ki naj bi znašala 40 milijonov evrov na leto. To bi bilo na koncu tudi v smislu vodstva Mercedesa.    

Članek je na voljo tudi na vmax.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish