Ali Ferrari goljufa s hibridnim sistemom?

Avtor prispevka: , objavljeno 15. maja 2018 .

Nemški Auto motor und sport potem, ko je FIA odločila, da so Ferrarijeva s krilci ojačana vzvratna ogledala, nameščena na zaščitni obroč, nelegalna, poroča, da naj bi moštvo Ferrari našlo način, kako obiti pravila, ki omejujejo uporabo olje, za izboljšano izgorevanje.

Nemci trdijo, da so v italijanskem moštvu izkoristili sivo področje in obšli pravilo, ki navaja, da lahko dirkalnik na 100 kilometrov porabi 0.6 litra motornega olja, sicer namenjenega mazanju mehanskih delov. V Maranellu naj bi v zgorevalno komoro valjev pogonskega agregata dovajali olje z aditivi za boljše izgorevanje preko turbine, do katere pa naj bi bil speljan lasten dovod olja, ki ni črpan iz motorja, ampak lastne zaloge. V sklopu dirkaškega konca tedna je garažo moštva Ferrari obiskal Charlie Whiting osebno, a očitno ni našel nič spornega.

Je pa novinar omenjenega portala, Michael Schmidt Ferrari tudi obtožil ne le izkoriščanja sivega področja pravil, temveč neposredne goljufije, saj trdi, da v moštvu rdečih iz hibridnega sistema uporabljajo več energije, od dovoljenih štirih megajoulov na krog. To naj bi dosegli tako, da so z dodatnim izhodom iz baterije obšli senzor, ki meri energijo, spuščeno v sistem. Seveda gre za resne obtožbe, s katerimi bi rdeča dirkalnika na kvalifikacijah pridobila do 20 konjskih moči. Pravila dovoljujejo, da dirkač na krog uporabi do dodatnih 120kW (oziroma 163 konjskih moči), to pa po mnenju Nemcev tudi pojasnjuje, zakaj je Mercedesov tako imenovan “party mode” način delovanja motorja za kvalifikacije, letos praktično neučinkovit v boju proti Ferrariju.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish