Ali bo McLAREN leta 2023 vstopil v FORMULO E?

Avtor prispevka: , objavljeno 13. decembra 2020 .

Avtomobilska industrija se tako kot motošport nahaja v spremembah. Medtem ko sta ravno dva proizvajalca Audi in BMW napovedala svoj odhod iz Formule E, pa naj bi ravno dirkalno moštvo Formule 1 McLaren ubralo smer električne dirkalne serije. To bi lahko bilo tudi povezano s delno prodajo dirkalnega moštva Američanom.

Do sedaj nismo smeli sodelovati v Formuli E, ker smo bili dobavitelj baterij. Razpis FIA-e je prepovedal, da sodelujemo kot ekipa,” je pojasnil Zak Brown, prvi mož McLarna, zakaj se šele sedaj spogledujejo s Formulo E. Potem ko je Williams dobavljal baterije prvi generaciji dirkalnikov Formule E, je McLaren Applied Technologies uspel na razpisu za drugo generacijo. Leta 2023 bo uvedena tretja generacija električnih dirkalnikov, elementaren sestavni del nadgradnje pa je povsem novi koncept baterij. “S tem, da leta 2023 prihaja nova generacija dirkalnikov in ne bomo več edini dobavitelj baterij, je Formula E serija, ki je za nas zelo zanimiva. To so bomo bližje ogledali,” tako Brown.

Zak Brown, prvi mož McLarna, je izrazil zanimanje za vstop v Formulo E.

Spričo nove porazdelitve denarja in zgornje meje proračuna v Formuli 1, ki bosta uvedeni v sezoni 2021, pri McLarnu upajo, da bodo lahko finančno znova delovali trajnostno. Prekomerne vire bi lahko uporabili za druge projekte. Z odhodom Audija in BMW-ja bodo v Formuli E znova na voljo prosta mesta na štartni vrsti. “Seveda se moramo tudi vprašati, zakaj bosta odšla,” se glasi pomislek Browna. “Kljub temu pa proizvajalci še vedno zelo podpirajo to serijo. Zaradi tega nisem zaskrbljen.

Če je bila Formula E na začetku še cenovno ugodna varianta motošporta, pa so zaradi številnih prisotnih proizvajalcev proračuni dobesedno eksplodirali. Tako kot v Formuli 1 naj bi tudi v Formuli E zgornja meja proračuna poskrbela, da se temu naredi konec. Korak, ki draži tudi McLarna, ki se poleg Formule E spogleduje še s serijo WEC. Proizvajalec iz Wokinga že lep čas simpatizira z novim pravilnikom LMDh, resno pa nikoli ni postalo. Ekipa pa ima že program serije IndyCar in sicer v navezi s Schmidt Peterson.        

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish