Alfa Romeo zahteva ponoven pregled Raikkonenove kazni iz Imole

Avtor prispevka: , objavljeno 1. maja 2021 .

Moštvo Alfa Romeo zahteva pregled novih dokazov in pripravlja ugovor na 30-sekundno kazen Kimija Raikkonena na dirki v Imoli, ki je Finca stala prvih letošnjih točk. Svetovni prvak sezone 2007 je pred letečim štartom v 34. krogu dirke zapeljal s steze in izgubil dve mesti, ker pa se ni vrnil na svoje mesto pred Jukija Tsunodo in Lewisa Hamiltona, so ga komisarji kaznovali s kaznijo stop&go, ki bi ga med dirko sicer stala 10 sekund, ker pa je bila izdana po dirki, se je spremenila v 30 sekund dodatka k njegovemu končnemu času.

Posnetki radijske povezave kažejo, da je prišlo do zmede glede tega, ali sme ali ne sme prehiteti dirkačev in se vrniti na svoje mesto. Sprva so mu podali navodila, da to mora storiti, nato pa da ne sme. Do zmede je prišlo, ker je pred tem na dirki med varnostnim avtomobilom Sergio Perez prav tako zapeljal s steze in izgubil dve mesti, oba dirkača pa je nato prehitel in bil kaznovan z 10-sekundno stop&go kaznijo.

Komisarji so priznali, da lahko pride do zmede zaradi pravil, posledično pa je Raikkonen dobil navodila, da se ne sme postaviti na svoje mesto, pri tem pa je ekipa upoštevala težke pogoje na stezi, zaradi česar bi bila prehitevanja lahko nevarna. Moštvo je o tem, ali sme Raikkonen dirkača pred sabo prehiteti ali ne, povprašalo vodstvo dirke, ki pa jim do ponovnega štartna ni odgovorilo.

Raikkonen je posledično ostal brez 9. mesta ter dveh točk in je padel na petnajsto, s čimer je do prvih točk na desetem mestu prišel Fernando Alonso.

“Kimi je s steze zapeljal za varnostnim avtomobilom in takrat tudi izgubil dve mesti,” je pojasnil Xevi Pujolar, šef inženirjev. “Mesti smo nameravali prevzeti nazaj, kar smo naročili tudi Kimiju, ki ni bil prepričan, če to sme storiti. V tistem trenutku nismo vedeli, saj nismo vedeli, ali smo bili v tistem trenutku v fazi varnostnega avtomobila, ali pa je bil to ogrevalni krog pred letečim štartom. Za pojasnila smo prosili FIO, medtem pa smo dirkača prosili, da počaka na navodila. Žal smo odgovor prejeli prepozno, zato je ostal na svojem mestu, kar je vodilo v kazen.”

Pravila ekipam dovoljujejo pritožbo na kazen, če jim je uspelo pridobiti nove dokaze. Alfa Romeo bo v zvezi s pritožbo opravila vido konferenco, kjer bodo komisarjem FIA predstavili nove dokaze.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish