Alfa Romeo 4C postavlja Alfo nazaj med premijske znamke

Avtor prispevka: , objavljeno 11. februarja 2014 .

Koncept Alfe 4C je bil predstavljen že na Ženevskem avtosalonu leta 2011, lani ob koncu leta pa je model postal tudi serijski športnik. Dvosedežnik, s sredinsko postavljenim 1,7-litrskim bencinskim motorjem s turbinskim polnilnikom ima poleg kar nekaj naprednih tehnologij (med drugim Alfa TCT  – twin dry clutch transmission – dvojna sklopka), najboljše pa je to, da njegova cena znese manj kot 60 tisočakov. Cena je nizka tudi v tem pogledu, da ima 4C monokok šasijo iz ogljikovih vlaken, kar je bilo do sedaj rezervirano zgolj za zelo drage super športne avtomobile. Da cena ni previsoka dokazuje tudi dejstvo v tovarni v Modeni, kjer so poleg 600 zaposlenih morali zaposliti še 100 dodatnih ljudi. Povpraševanje po Alfi 4C je namreč tako zelo visoko, da bodo namesto prvotnih 2500 primerkov izdelali kar 5000 Alfinih lepotcev 4C.

Le 895 kilogramov težak Alfin super športni avtomobil je do sedaj prejel že številne nagrade. Med najbolj odmevnimi so seveda v Franciji na 29-tem mednarodnem avtomobilskem festivalu za najlepši avtomobil leta 2013, omeniti velja tudi nagrado za najboljši avtomobil leta 2014 po mnenju Auto Motor und sporta. Angleška revija What Car? pa je Alfo 4C označila za najbolj vznemirljiv avtomobil leta 2013. 4C je sicer prejel še številne druge nagrade po svetu predvsem s strani dizajna, kjer lahko omenimo, da je model oblikovan s strani oblikovalskega centra Alfa Romemo Centro Stile. Ko smo ravno pri oblikovanju, velja omeniti, da sicer »ohišje« ni izdelano povsem iz ogljikovih vlaken, saj bosta prednji in zadnji del izdelana iz aluminija. Aluminij je težo dvignil na prej omenjenih skoraj 900 kilogramov, šasija pa na drugi strani tehta pičlih 65 kilogramov in je izdelana povsem iz karbona. To seveda pripomore pri kar 20% nižji teži.

Prav s težo je povezan tudi nov povsem aluminijast 240 konjski, 1,75-litrski motor, ki bo najverjetneje uporabljan tudi pri nasledniku modela 159 – Giulia. Danes se vse pogosteje omenja CO2 izpiste, ki pri 4C znašajo 157 g/km, kombinirana poraba goriva pa znaša 6,8 l/100 prevoženih kilometrov. Bolj kot poraba je pri športnikih pomemben pospešek do 100 km/h, do česar 4C potrebuje 4,5 sekunde, najvišja možna hitrost pa znaša 258 km/h. To pomeni, da na kilogram proizvede kar 0,33 konjskih moči. Med številke spada tudi krog po znamenitem dirkališču Nurburgring, katerega so pri italijanski reviji Quattroroute zmogli v času osmih minut in štirih sekundah. Seveda Alfa premore kar nekaj opreme, med drugim velja omeniti nov način vožnje »Race,« potem novo lažje vzmetenje (38% zmanjšanje teže). Na 4C so serijsko pritrjene Pirellijeve P Zero pnevmatike, spredaj 205/45 R17 in zadaj 235/40 R18 (možno je standardne zamenjati za 205/40 R18 in 235/35 R19). Poleg pospeškov in parametrov, ki pomenijo hitrost, so zelo pomembne tudi zavore. Pri 4C so prednje zavore 305 milimetrske, zadnje pa 292 milimetrske, seveda proizvajalca Brembo. Avtomobil se ustavi pri 100 km/h v 36 metrih.

Morda velja za konec omeniti, da 4C nima servo volana, saj to pomeni dodatno težo. Alfa Romeo 4C je torej super športni avtomobil za primerno ceno, ki vam pričara občutek super športnika. Vsak si bo sicer ustvaril svoje mnenje, a dejstvo je, da so Italijani naredili korak naprej in znamko pripeljali na višji nivo – prodajne številke govorijo same zase.

0 0 glas
Oceni komentar