Aleks Humar in Florjan Rus zmagala na reliju Saturnus

Avtor prispevka: , objavljeno 12. maja 2013 .

Aleks Humar in Florjan Rus sta uspela ubraniti lansko zmago na reliju Saturnus, čeprav zaradi povsem novega avtomobila s pogonom le na en par koles nista sodila med glavne favorite. Toda drzna vožnja in nekaj smole tekmecev je bilo dovolj za izjemen rezultat. Po obilici težav sta se na drugo mesto povzpela Aleksander Saliuk in Jevgen Červonenko, tretja pa sta bila Hermann Gassner in Karin Thannhauser. A ker sta Nemca tekmovala s starim tipom pnevmatik, sta ju v uradni razvrstitvi FIA evropskega pokala na tem mestu zamenjala Jani Trček in Vili Ošlaj.

Nedeljski del relija je najbolje začel Hermann Gassner, ki je nanizal prvo, drugo in tretje mesto na posameznih HP, a prav v zadnji je predrl pnevmatiko in izgubil veliko časa. To sta izkoristila Aleks Humar in Ukrajinec Saliuk ter se zavihtela na vrh skupne uvrstitve. Nemškemu vozniku je v (slabo) tolažbo ostala zmaga v Mitropa pokalu. Tudi drugi vozniki so imeli obilo težav, Darko Peljhan je doživel odpoved turbinskega polnilnika v najbolj neugodnem trenutku in izgubil več kot pet minut časa. To ga je stalo stopničk v konkurenci DP Slovenije, a je zato njegova sovoznica Tina Lazar osvojila zmago v konkurenci mladincev do 21 let starosti. Drugo mesto za Humarjem je med Slovenci osvojil Jani Trček, ki je v nedeljo našel veliko boljši ritem dirkanja kot v soboto, prav tako predrta pnevmatika pa je na tretje mesto potisnila Asjo Zupanc. S sovoznico Blanko Kacin sta bili v lovu za Trčkom, a jima tokrat ni uspelo. Zato pa je bil toliko bolj zadovoljen Alan Pajk z novim sovoznikom Jako Cevcem. Sicer nista ponovila lanske zmage v diviziji 2, sta pa osvojile drugo mesto ter prepričala z odlično vožnjo. Najnižjo stopničko zmagovalnega odra je podobno kot na prvi dirki v Avstriji zasedel Hrvat na začasnem dirkanju v Sloveniji Viliam Prodan, Jan Medved pa je bil z nekonkurenčnim avtomobilom četrti. Rok Turk in mladi Tim Novak, ki sta v soboto odstopila, sta po pravilu super reli osvojila peto in šesto mesto, brez rezultata pa je še drugič zapored ostal Matej Grudnik. Tokrat so Velenjčana kar po vrsti na cedilu puščale polosi njegovega dirkalnika in tudi trud moštva ni pomagal, da bi uspel pripeljati do cilja.

Tudi v najmanjši diviziji 1 je bil boj oster do zadnjih metrov relija, zmago pa je podobno kot v Labotski dolini, odnesel Andrej Velkavrh. Izkoristil je veliko smolo vodilnega Grege Premrla, ki je v soboto zjutraj najprej obstal na etapi zaradi počene žice plina, nato pa v predzadnji HP zapeljal s ceste in izgubil toliko časa, da je padel na tretje mesto. Prehitela ga je tudi Klavdija Senica s sovoznico Špelo Trček. V diviziji H je Aleš Zrinski z lepo zmago proslavil rojstvo sina Martina, v Yugo pokalu pa je lansko družinsko tradicijo zmag Mlinarjev nadaljeval najmlajši, komaj 18 letni Simon.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj