Aleks Humar bo v Mariboru skakal sam

Avtor prispevka: , objavljeno 1. julija 2014 .

Državni prvak v reliju Aleks Humar je obiskal reli za svetovno prvenstvo na Poljskem, kjer je užival v atraktivnih vožnjah tovarniških profesionalcev, naslednji konec tedna pa bo v Mariboru sam lovil že četrto zaporedno zmago v letošnji sezoni. Humar in njegov sovoznik Florjan Rus bi si z novim uspehom že odprla vrata proti ubranitvi naslova državnega prvaka.

Aleks Humar je letos dobil vse tri relije državnega prvenstva (Lavanttal, Saturnus in Velenje) in ima pred četrtim relijem sezone že 32 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Ker se je letos sistem točkovanja v slovenskem DP spremenil, so razlike na prvi pogled manjše kot v zadnjih desetih letih. Razlika med zmago in drugim mestom znaša sedem in ne več petnajst točk kot do zdaj.

Reli v Mariboru bo imel devet hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 87 kilometrov. Njegova osrednja točka bo spet atraktivni skok na hitrostni preizkušnji Gačnik.

“Zanimivo, da dobim vprašanje o skoku ravno v tistem trenutku, ko sam gledam reli na enem izmed njih,” nas je s Poljske, kjer je minuli konec tedna potekal reli svetovnega prvenstva, smeje pozdravil Humar.

“Skoki so zagotovo spektakularen del relija, ki ga pogosto gledalci čakajo še bolj nestrpno kot dirkači. Treba je paziti tudi na varnost, saj lahko avtomobil po pristanku izgubi stabilnost. Vsaj na Poljskem so bili gledalci pogosto preblizu cesti,” je nadaljeval Idrijčan.

Humar: ”Na skoku pri Gačniku je treba paziti, da nisi prehiter in ne poletiš predaleč”.
Konec tedna bo moral na Gačniku skočiti sam. Lokacijo že dobro pozna, saj sta skupaj s sovoznikom Florjanom Rusom pred dvema letoma na tem reliju zmagala v skupni razvrstitvi. Skok je seveda le eden izmed stotine ovinkov in odsekov, ki jih bosta imela prvaka zabeleženih v svojih zapiskih.

“Na štartni črti ponavadi ne razmišljam o tem, da me na neki hitrostni preizkušnji čaka skok. Ko me nanj opozori sovoznik, se ustrezno pripravim. Na Gačniku je vseeno treba kar precej paziti, da čez prevoj ne zapelješ prehitro. Če nisi dovolj previden, lahko skočiš predaleč, udarec pa lahko poškoduje avtomobil. Meni se je pred leti verjetno prav na tem skoku odprl menjalnik takratnega citroena C2. Če povem po pravici, niti ne vem, s kakšno hitrostjo zapeljem čez skok. Mislim, da pred skokom pretaknem iz pete v četrto prestavo,” razlaga Humar.

Pri mariborskem skoku je najbolj zahtevno izbrati pravo linijo, saj dirkač ceste ne vidi. Tik preden se z dirkalnikom odlepi od tal, pred seboj vidi le modro nebo. Če linija na odskoku ni prava, ima lahko po pristanku velike težave, saj so hitrosti na tem odseku ozke ceste precej visoke.

Reli Maribor se bo začel v petek dopoldne z ogledom trase, ki so jo organizatorji letos precej spremenili. Zvečer ob 19. uri se bo na Koroškem mostu že začela prva hitrostna preizkušnja, ostalih osem bo na sporedu v soboto.

Urnik relija:

Petek, 4. julij 2014
18:15 – ceremonijalni štart, Glavni trg, Maribor
18:30 – HP 1 Koroški most (6,1 km)

Sobota, 5. julij 2014
9:30 – HP 2 Meljski hrib (9,5 km)
10:13 – HP 3 Gačnik (10,9 km)
11:43 – HP 4 Meljski hrib (9,5 km)
12:26 – HP 5 Gačnik (10,9 km)
15:26 – HP 6 Svečina (6,1 km)
15:56 – HP 7 Gaj (13,5 km)
17:41 – HP 8 Svečina (6,1 km)
18:11 – HP 9 Gaj (13,5 km)
19:06 – Cilj relija, Trg svobode, Maribor

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish