ALBON zapravil priložnost: HORNER mu grozi z REZERVNO KLOPJO

Avtor prispevka: , objavljeno 8. decembra 2020 .

Alex Albon je na zadnji dirki VN Sakhirja zapravil veliko priložnost, da se pri šefih Red Bulla priporoči za novo pogodbo v sezoni 2021. Po slabih kvalifikacijah je Tajec dirko končal le na šestem mestu, čeprav je njegov moštveni kolega Max Verstappen odstopil, oba dirkača Mercedesa pa sta zaradi katastrofe ob postankih pristala za njim.

Dirkač Red Bulla, ki se mu sedež pošteno maje, je zbegan. Še bolj verjetno zaradi tega, ker je imel šef ekipe Christian Horner zanj slabe vesti. “Ne verjamem, da se on nahaja v načrtih Franza Tosta v pogledu prihodnje sezone,” je Horner povedal s pogledom na morebitno vrnitev Albona v ekipo AlphaTauri. Leta 2019 je Red Bull v podobni situaciji v sestrsko ekipo poslal Pierra Gaslya. Francoz je izkoristil priložnost in je svoji osveženi karieri Formule 1 dodal tudi zmago na letošnji dirki VN Italije v Monzi. Očitno pa Albon te priložnosti v naslednjem letu ne bo imel, če se bo Red Bull odločil, da drugi sedež poleg Maxa Verstappna podeli Sergiu Perezu. “Za njega pomeni sedež v Red Bullu ali rezervna klop,” je bil jasen Horner. Kljub temu je vrh Red Bull še vedno zadržan in odgovarja, da bodo odločitev sprejeli po finalu v Abu Dabiju.

Albon je na predzadnji dirki sezone VN Sakhirja zapravil še eno priložnost, da se priporoči šefom Red Bulla, čeprav se je Mercedes ustrelil v lastno koleno in njegov moštveni kolega Max odstopil.

Albon ima torej v Abu Dabiju še eno priložnost, da opravi reklamo za lastne potrebe. “Osredotočamo se na to, da dobi priložnost, da nam pokaže, da je za prihodnje leto pravi človek v dirkalniku poleg Maxa. In dajemo mu vso podporo, s katero mu lahko pomagamo, da doseže ta cilj,” je povedal Horner. Toda njegova predstava na VN Sakhirja ga temu cilju ni ravno približala. Medtem ko je Verstappen na kvalifikacijah najboljši štartni položaj zgrešil le za pol desetinke sekunde, je Albon delo končal že v Q2 in se uvrstil na 12. mesto. V nedeljo je ciljno črto prečkal kot šesti, 14 sekund za Sergiom Perezom, ki je po trčenju z Leclercom v prvem krogu padel na zadnje mesto, a je kljub temu Albona dohitel, prehitel in mu na koncu pobegnil.

Večino svojega časa na dirki sem bil za Perezom in potem je na koncu on zmagal, mi pa smo bili šesti. Ne razumem, kako se je lahko to zgodilo,” se je Albon spraševal po nedeljski dirki. Medtem ko je Mehičan kot po tekočem traku prehiteval svoje tekmece, je Albon skoraj celotno dirko obtičal v prometu. Tajec razlog za svojo zapravljeno priložnost vidi v nastavitvi dirkalnika RB16. “Bilo je kočljivo, kajti z downforce konfiguracijo, ki smo jo imeli, se je bilo težko boriti,” pojasni Albon. “V zavojih drugega sektorja smo bili dobri, a tam ničesar ne moreš storiti. V prvem in tretjem sektorju pa je bilo težko. V prvem zavoju sem dobesedno tvegal, da sem prehitel dirkalnike pred seboj.

Čeprav mu v ekipi še naprej izrekajo podporo, pa mu je Christian Horner, šef moštva, že namignil, da bi ga lahko v sezoni 2021 čakala rezervna klop.

Toda v dnevu, ko se Mercedes kar sam izloči in ko moštveni kolega odstopi, bi lahko zanj odbila velika ura, če bi po kvalifikacijah bil tam, kjer je ekipa želela. Toda Albon ne verjame, da bi imel možnosti za zmago. “Menim, da se ne bi mogli veliko bolje odrezati.” Če je s tem odgovorom dobil kakšno plus točko pri vodilni etaži Red Bulla, pa močno dvomimo.             

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish