Afera “testgate”: FIA ni izdala dovoljenja za testiranje

Avtor prispevka: , objavljeno 20. junija 2013 .

Le nekaj ur pred razglasitvijo sodbe v primeru domnevno nedovoljenega testiranja gum, ki sta ga Pirelli in Mercedes izvedla po VN Španije, je FIA ponovila, da moštvo Mercedes ni dobilo dovoljenja za uporabo letošnjega dirkalnika na testiranju pnevmatik za prihodnjo sezono. Iz Mednarodne avtomobilistične zveze so dodali, da kakršno koli dovoljenje, ki ga naj bi po trditvah Mercedesa izdal Charlie Whiting, ni relevantno.

Mednarodno sodišče, ki je danes v Parizu začelo z zaslišanjem, je najprej poslušalo uradno stališče Mednarodne avtomobilistične zveze FIA. Predstavnik Fie, Mark Howard, je v svojem pričanju izjavil, da tudi če je Whiting Mercedesu odobril uporabo letošnjega dirkalnika, je to kljub vsemu v nasprotju z 22. členom Športnega pravilnika.

Whiting naj bi 2. maja prejel klic iz moštva Mercedes, v katerem je nemško moštvo razpravljalo o uporabi letošnjega dirkalnika za testiranje med sezono, Ross Brawn pa naj bi že prihodnji dan imel podoben pogovor z Whitingom.

Howard je nato razkril, da se je Whiting v elektronskem sporočilu pri odvetniku Fie pozanimal, če bi bilo takšno testiranje dovoljeno, Sebastian Bernard pa mu je odgovoril, da bi bilo lahko dovoljeno, pod pogojem, da Pirelli enako priložnost ponudi vsem dvanajstim ekipam. Toda FIA trdi, da temu ni bilo tako. Howard je za konec še pojasnil, da pogovori z Whitingom in Bernardom niso šteli, kot uraden dogovor, temveč le kot interpretacija trenutnih pravil.