ABITEBOUL zagovarja test ALONSA in zbode RACING POINT

Avtor prispevka: , objavljeno 6. decembra 2020 .

Ko je postalo znano, da se bo lahko Fernando Alonso na dan testiranja mladih dirkačev 15. decembra v Abu Dabiju na stezo odpravil z aktualnim dirkalnikom ekipe Renault, so bili nekateri člani Formule 1 vse prej kot navdušeni.

Ne nazadnje je ta dan namenjen izključno mladim dirkačem, ki so odpeljali maksimalno dve dirki. In Alonso z odpeljanimi 311 dirkami, dvema naslovoma prvaka in s svojimi 39 leti zagotovo ne spada v to skupino. Otmar Szafnauer, šef ekipe Racing Point, je pojasnil: “Bili smo zelo presenečeni, da bo lahko Alonso vozil v Abu Dabiju. Pravzaprav sem menil, da so pravila jasna in da se za mladega dirkača smatra tistega, ki ni odpeljal več kot dve dirki. Toda dvakratni svetovni prvak, ki je star že skoraj 40 let? Sedaj želim podrobno vedeti, kako zgledajo ta pravila in potem bomo uvedli odgovarjajoče korake.” To pomeni, da bo Racing Point, ki se je znašlo v navzkrižju varuhov pravil kot roza kopija Mercedesa, videl, ali obstajajo poti in sredstva, da se tudi Sebastiana Vettla spravi na stezo.

Cyril Abiteboul, šef ekipe Renault, zagovarja nastop Alonsa na testu mladih dirkačev in poudarja, da ima FIA pravico sprejeti odločitve, ki niso v skladu s pravili.

Pri Cyrilu Abiteboulu, šefu ekipe Renault, ta kritika ni naletela na posluh. Francoz se je skliceval na obsežna prizadevanja Renaulta v pogledu mladih dirkačev in prosto pojasni, da želijo Alonsu in tudi ekipi s tem nastopom omogočiti najboljše možnosti za vrnitev v Formulo 1 prihodnjega leta. “Ne gre za komercialne razloge, temveč le za zmogljivost, tako kot pri vsakem drugem udeležencu prvenstva. V pogovoru s FIA-o smo bili zelo neposredni,” tako Abiteboul, ki poudari: “Po pravilniku je ta test za mlade dirkače in tiste, ki jim FIA dodeli dovoljenje za nastop in to je njihova pravica, da to tudi storijo.

Abiteboul: Kako se lahko pritožuje ekipa, ki nastopa z nelegalnim dirkalnikom.

In potem sledi še strupena puščica v smeri ekipe Racing Point in njihovega šefa Otmarsja Szafnauerja. “Če želi Otmar torej vložiti ugovor, bi bilo to zelo čudno, če pomislimo, ko vemo, da imajo nelegalen dirkalnik. Sprejeli so rešitve v njihovem pogledu, vendar če se bodo sedaj pritožili pri FIA-i, potem bi to bilo zame zelo ironično,” še doda Cyril Abiteboul.    

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish