730 metrov upanja za Vettla

Avtor prispevka: , objavljeno 12. maja 2019 .

Če želi Sebastian Vettel danes zmagati, mora na štartu ugnati oba Mercedesova dirkača. To je skoraj edini način, saj Ferrarijeva forma v ovinkih močno šepa v primerjavi s Srebrnima puščicama. Od njegovega štartnega mesta do prvega ovinka dirke je 730 metrov ravnine, ravnine pa so edina točka steze, kjer sta Ferrarijeva dirkalnika boljša od Mercedesov.

Dolga ravnina do prvega ovinka tako daje nekaj upanja Nemcu, ki je leta 2017 do prvega ovinka ugnal Lewisa Hamiltona, toda takrat je dirko začel z drugega mesta in je pred sabo imel prosto pot. Danes bo pred sabo imel oba dirkalnika Mercedesa, ki na vsakem štartu z vožnjo v formaciji taktično zapreta pot tekmecem iz ozadja. V enakem položaju je bil lani, ko je prav tako do prvega ovinka pridobil eno mesto proti Valtteriju Bottasu. Še nikoli pa ni uspel nadoknaditi dveh mest, kar le priča o tem, da bo tudi letos pred njim težka naloga.

Na kvalifikacijah je Nemec v Ferrariju na koncu štartno ciljne ravnine zabeležil hitrost 324.2km/h, kar je okrog 4km/h več od hitrosti, ki sta jih dosegla Bottas in Hamilton, na štartu pa bo imel na razpolago tudi zavetrje.

Toda tudi če štirikratnemu prvaku uspe pridobiti mesto na štartu, je vprašanje, če bo tega tudi uspel obdržati do konca dirke. Bottas je bil namreč na kvalifikacijah ogromnih osem desetink sekunde hitrejši od Vettla, zato je le vprašanje, če bo dirkalnik moštva iz Maranella lahko na dirki pokazal boljšo formo. Kar Ferrari pridobi na ravninah, potem izgubi v ovinkih, na dirki pa bosta Mercedesa zlahka sledila rdečemu dirkalniku, če se bosta znašla v tem položaju, nato pa na ravnini iz zavetrja, z ali pa tudi brez pomoči DRS-a, napadla na ravnini, saj bo v tem primeru razlika minimalna.

Glede na to, da imajo pri Ferrariju težave z ogrevanjem gum, gre sicer pričakovati, da bo razlika v krogih na dirki manjša, ko se bodo gume segrele na delovno temperaturo. To Vettlu v enem samem krogu ne uspe, zato je v ovinkih hitrega kroga na kvalifikacijah dirkalnik drsel bolj, kot bi si želel. Dirkalnik Ferrarija ni preveč zahteven do gum, kar po eni strani povzroča težavo, po drugi pa bi lahko prinesel pomoč, če bosta dirkača lahko gume ohranila dlje, kot tekmeci pri Mercedesu.

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish