7. Razlogov zakaj bi sezona 2017 lahko bila še boljša

Avtor prispevka: , objavljeno 17. januarja 2017 .

V pretekli sezoni se je pisala zgodovina, padali so rekordi. Videli smo 9 različnih zmagovalcev, kar 8 različnih zaporedoma. Do zmage so prišli 4 različni proizvajalci. Nov proizvajalec gum Michellin, ter skupna elektronika, sta v letu 2016 še bolj izenačila moštva med sabo. Toda MotoGP bi lahko v prihajajoči sezoni bil še bolj zanimiv.

1. LORENZO K DUCATIJU- DUCATI ODLIČEN MOTOR

Leto 2016 je bilo za tovarniško moštvo Ducati odlično leto. Z dvema zmagama v sezoni, nazadnje je Ducati stal na zmagovalni stopnički leta 2010, in konstantnim bojem za stopničke so dokazali, da motor postaja vse boljši. Zdaj pa se jim je pridružil 5-kratni svetovni prvak Jorge Lorenzo. Španec bo poskusil narediti nekaj, kar ni uspelo Valentino Rossiju in je uspelo samo Casey Stonerju. Postati prvak z Ducatijem. Na prvih testiranjih je pokazal obetaven ritem, Ducati pa obljublja še boljši motor.

2. VINALES PRI YAMAHI

Dirkač, ki je na prvem predsezonskem testu zasedel prvo mesto, je bil Maverick Vinales. Zmagovalec dirke v Silverstonu, svoje prve v karavani MotoGP, ter svetovni prvak v razredu Moto3, je na testu pokazal, da je lahko z Yamaho zelo hiter. Test je zaključil prvi na časovni lestvici in tako dokazal, da ima talent in hitrost, toda čaka ga zelo težko delo. Valentino Rossi, 9 kratni svetovni prvak dokazuje, da je še vedno hiter in bo v letu 2017 lovil svoj 10 naslov. Vinales in Rossi sta v dobrih odnosih, toda ali bo tako ostalo tudi po prihajajoči sezoni? Vsekakor ju bo zanimivo spremljati.

3. NOVO MOŠTVO: KTM

Na zadnji dirki v Valenciji, se je karavani MotoGp pridružilo moštvo KTM. Za sezono 2017 so pogodbo podpisali z Bradley Smithom in Pol Espargarojem. KTM bo uporabljal unikaten jekleni okvir, katerega smo nazadnje videli v uporabi leta 2008 pri Ducatiju in povsem nov V4 agregat. Prav tako bo edino moštvo, ki bo uporabljalo WP vzmetenje. Projekt, ki ga bo zelo zanimivo spremljati.

 

4. SUZUKI IN IANNONE

Vinales je moštvu Suzuki privozil prvo zmago, odkar se je moštvo v letu 2015 vrnilo v MotoGP, ter prvo zmago od leta 2007. S konstantnim bojem za najvišja mesta je Suzuki dokazal, da zelo napreduje v razvoju motocikla. Tako bo zanimivo spremljati, kako se bo na motorju znašel agresivni Andrea Iannone. Pri Suzukiju pa se mu bo pridružil novinec iz Moto2 karavane, Alex Rins.

5. KRILCA SE POSLAVLJAJO

Inovacija, ki je bila prisotna v MotoGP-ju je zdaj preteklost. Končala se je zgodba s krilci na motorjih, saj so od letos naprej prepovedana. Namen krilc je bil boljša stabilnost na zaviranju, manj privzdigovanja prednjega kolesa pri pospeševanju ter več oprijema skozi hitre zavoje. Nekatera moštva so krilca uporabljala bolj, nekatera manj. Dani Pedrosa je bil dirkač, ki jih je uporabljal najmanj. Zanimiva pa je njegova zmaga v Misanu, saj je svojo Hondo pripeljal v cilj brez krilc. Tako za moštva, ki som jim krilca veliko pomagala, prihaja nov izziv.

6. ŠTIRJE NOVI OBRAZI

MotoGP dirkačem, se bodo pridružili štirje sveži obrazi. Svetovni prvak v razredu Moto2, Johann Zarco, se je pridružil ekipi Yamaha Tech 3, skupaj s svojim bivšim rivalom v Moto2, Jonas Folgerjem. Alex Rins, prav tako Moto2 dirkač, se je pridružil tovarniški ekipi Suzuki, Sam Lowes pa se je pridružil tovarniški ekipi Aprilia. Lowes in Rins, sta imela nekaj težav na predsezonskih testih, saj sta ga morala predčasno prekiniti zaradi poškodb, ki sta jih utrpela pri padcu. Toda Zarco in Folger sta pokazala zelo dober ritem in hitrost. Vsekakor nas čaka zanimiv dvoboj za novinca leta 2017.

7. POLTOVARNIŠKA MOŠTVA

Skozi pretekla leta so bila tovarniška moštva v premoči, toda tudi to se spreminja. V pretekli sezoni smo dobili kar dva zmagovalca s poltovarniškim motorjem. Jack Miller, je prišel do osupljive zmage s poltovarniško ekipo Estrella Galicia 0,0 Marc, v Assnu. Cal Crutchlow pa je zmagal kar dvakrat, prvič v Brnu in nato še na otoku Phillip Island, s svojo poltovarniško ekipo LCR HONDA.  Več vlaganja v poltovarniška moštva pa pomeni samo eno, še bolj izenačeno dirkaško karavano in bolj napete dirke.

Nova dirkaška sezona je pred vrati. Čez slabih 14 dni (30.1-1.1) bodo dirkači ponovno na stezi v Sepangu, kjer bodo imeli prvi uradni test letošnjega leta. Nato pa 15.2 odhajajo v Avstralijo, na Phillip Island. Vsekakor komaj čakamo, da vidimo, kaj so ekipe pripravile za novo sezono.

Foto: Yamaha

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj