MotoGP Misano: Bagnaia odstopil, Vinales slavil zmago

Avtor prispevka: , objavljeno 20. septembra 2020 .

Maverick Vinales je zmagovalec dirke za VN Emilije Romanje v Misanu, kjer se je za zmago dolgo boril s Francescom Bagnaio, ki pa je med vodstvom na dirki padel in odstopil.

Drugi je bil Joan Mir s Suzukijem, tretji pa Pol Espargaro, ki je mesto pridobil proti Fabiu Quartararoju, ki je bil kaznovan s tremi sekundami, zaradi vožnje izven steze. Peti je bil Miguel Oliveira ter znova odličnim Takaakijem Nakagamijem, najboljšo letošnjo uvrstitev pa je s sedmim mestom zabeležil Alex Marquez. Andrea Dovizioso je bil na koncu osmi pred Francom Morbidellijem ter Danilom Petruccijem.

Dirko je najbolje začel Jack Miller, ki je z drugega štartnega mesta povedel na dirki pred Vinalesom, a je Avstralec v tretjem ovinku moral vodilno mesto prepustiti Vinalesu. Dirkač Yamahe je pridobil nekaj metrov prednosti, za njim pa je Bagnaia že napadal Millerja za drugo mesto.

V ozadju sta trčila Aleix Espargaro in Franco Morbidelli. Prvi je odstopil, slednji pa je nadaljeval iz začelja.

V drugem krogu dirke je v četrtem ovinku padel Valentino Rossi, Brad Binder pa je prevzel tretje mesto in nato padel v štirinajstem ovinku ter tako tretje mesto prepustil moštvenemu kolegu Polu Espargaroju. Po štirih krogih dirke je vodil Vinales s pol sekunde prednosti pred Bagnaio, oba pa sta vozila sekundo pred Espargarojem in Quartararojem na tretjem in četrtem mestu.

V šestem krogu je Vinales storil napako in predse spustil Bagnaio, katerega je sicer poskušal prehiteti nazaj, toda ni bil uspešen. V sedmem krogu dirke je še vedno vodil Bagnaia pred Vinalesom, za njim pa so vozili Espargaro, Quartararo, Mir, Lecuona, Miller, Marquez, Oliveira ter Dovizioso.

V devetem krogu je dirko s tehničnimi težavami končal Miller, razlika med vodilnim dvojcem pa je znašala okrog pol sekunde, Espargaro pa z 1.2 sekunde vozil na tretjem mestu.

Osemnajst krogov pred koncem je tempo dvignil Bagnaia, ki je Vinalesu pobegnil na sekundo prednosti, dirkač Yamahe pa je nato uspel ostati na sekundi in pol zaostanka.

Dogajanje na dirki se je nekoliko umirilo, saj so dirkači začeli paziti na svoje gume in jih hraniti za zadnje kroge dirke. Po padcu v začetku dirke je enajst krogov pred koncem v bokse zapeljal Rossi in tam zaključil dirkaški dan.

Deset krogov pred koncem je Bagnaia vozil s sekundo in pol prednosti pred Vinalesom, ki pa je imel 4.6 sekunde prednosti pred Espargarojem, Quartararo na četrtem mestu pa je zaostajal še sekundo več.

Zatišje je devet krogov pred koncem prekinil Quartararo, ki se je odločil napasti Espargaroja za najnižjo stopničko na odru za zmagovalce.

Sedem krogov pred koncem je Bagnaia naredil usodno napako in padel, ter odstopil, vodstvo pa je prevzel Vinales, ki je imel prosto pot do zmage, obenem pa dovolj veliko prednost, da le do cilja le še nadziral razliko do tekmecev za njim.

V 22. krogu je Quartararo že zapeljal ob Espargaroja, a predenj ni uspel priti, dvoboju pa se je iz ozadja približal tudi Mir. Dirkač Suzukija je tri kroge pred koncem napadel Quartararoja in se prebil do tretjega mesta, ob začetku predzadnjega kroga pa je prehitel še Espargaroja, dirkača KTM-a pa je prehitel tudi Quartararo.

V 16. zavoju se je od dirke poslovil Lecuona, Mir pa je že zmanjševal prednost Vinalesa, ki je znašala preko štiri sekunde. Quartararo je po opozorilih za vožnjo izven začrtane steze v začetku zadnjega kroga bil kaznovan z vožnjo skozi dolgi krog. Francoz, katerega je odločitev komisarjev močno razjezila, se ni odločil za služenje kazni, zato so je k njegovemu končnemu času dodali tri sekunde, s tem pa je dirkač Petronas Yamahe zdrsnil na četrto mesto.

V točkovanju svetovnega prvenstva še vedno vodi Dovizioso, ki pa ima le točko prednosti pred Quartararojem, ta pa je na 83 točkah izenačen z Vinalesom. Mir na četrtem mestu pa za vodilnim zaostaja le še za štiri točke.
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish